Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezetet találtak a Balatonban

Szöveg: Szűcs László |  2012. június 19. 7:14

A 24. héten, azaz június 11–17. között 52 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 20 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a
honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 1308 bejelentést kaptak.

Június 12-én Fertőendrődről kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a Fő út mellett, a kerékpárút építése közben egy feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Strak Vince főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a földből egy angol gyártmányú, 25 font súlyú repeszgránát került elő, amely szerencsére szállítható állapotban volt, így a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Június 15-én Tiszakécskére riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit. A Damjanich utca végén, a szántóföldön, földmunkák közben ugyanis egy 81 milliméteres, olasz gyártmányú aknavetőgránát került elő. A veszélyes, világháborús robbanószerkezetet a Martin László főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a helyszínen megsemmisítette.

Június 16-án Siófokra kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a fürdőzők jelentették, hogy a strand területén, a parttól kétszáz méterre a vízben robbanószerkezetet találtak. A Gelencsér Imre főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy az egy méter mélyen, az iszapban talált szerkezet egy tüzérségi gránát gyújtószerkezete, amely annyira rossz állapotban volt, hogy a helyszínen meg kellett semmisíteni. A munkálatok idejére – mintegy fél óra időtartamra – a rendőrség lezárta és kiürítette a strandot.