Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantottak az USA jemeni nagykövetségénél

Szöveg: MTI/FN/honvedelem.hu |  2008. szeptember 17. 11:08

Kórházi források szerint számos halálos vagy sebesült áldozata van egy robbantásnak, majd az azt követő lövöldözésnek, amely szerda délelőtt zajlott le az Egyesült Államoknak a jemeni fővárosban lévő nagykövetségénél.

Robbanások és lövések hallatszottak szerda délelőtt az Egyesült Államok jemeni nagykövetsége körül – közölték szemtanúk arab televíziók szerint. A hatóságok lezárták a környéket, és mentőautók érkeztek a helyszínre.
Az áldozatok számáról egyelőre nem tudni pontos adatokat.
Egy szemtanú arról számolt be, hogy a külképviselet területét körülvevő fal mellett egy gépkocsi robbant fel, és ugyanabban a pillanatban egy másik autóból fegyveresek tüzet nyitottak az épület biztonsági őreire. A szemtanú szerint a támadók kettő vagy négy aknagránátot is kilőttek.

Később a magát az Iszlám Dzsihád jemeni szervezetének nevező csoport a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízióval közölte, emberei voltak a támadók. A csoport bejelentette, hogy újabb merényleteket hajt végre a Perzsa-öböl térségben. A telefonáló felszólította a jemeni elnököt, a szervezet több bebörtönzött tagja kapjon kegyelmet.

A szanaai amerikai nagykövetség márciusban is célpontja volt egy támadásnak. A merénylők azonban célt tévesztettek, és egyik gránátlövedékük egy közeli iskolát talált el. A támadásban egy rendőr és egy iskolás lány meghalt. Az akciót az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szervezete vállalta magára.