Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rohamlövész eskü a HAZÁÉRT!

Szöveg: Sz. O. főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. december 2. 9:59

Közel hetvenen jelentkeztek a szeptember 19-től október 28-ig tartó rohamlövész alaptanfolyamra a Magyar Honvédség számos alakulatától. A jelöltek között voltak hivatásos tisztek, altisztek, szerződéses katonák, de akadtak tartalékos jogállásúak is.

rlo (1)

A képzés nulladik fázisa felkészítette a katonákat a megszakítás nélküli öt hét (összesen harminchárom nap) sikeres végrehajtására. A tematikába a fizikai erőnlét fejlesztése (futás, kötélmászás, akadálypálya, úszás, nyolc kilométer futás, gyakorló fizikai felmérő teszt, csapatvezetési eljárások) mellett tereptan elmélet és gyakorlás, fegyverkezelés, tűzvázlat készítése, harcászat alapozó foglalkozások is bekerültek.

Az első hetet a fizikai kiválasztó felmérés nyitotta. Az elvárt szintet sikeresen teljesítő jelölteket átcsoportosították Táborfalvára, ahol megkezdődött az éleslövészetre való felkészülés. A tempót a kiképzők diktálták, a következő reggel már nyolc kilométeres futással indult, az elérendő cél pedig a negyven perc alatti tempó teljesítése volt. A jelöltek ezt követően egyéni éles lőgyakorlatokat teljesítettek, amelyet tizenegy kilométeres menetgyakorlat követett másfél és két óra közötti szintidővel, teljes harcászati felszerelésben.

rlo (2)

A következő napokban a híradó és tereptan foglalkozások kaptak szerepet. A tájékozódási felkészítést sikeresen teljesítő jelöltek megkezdték a harctéri életmentő tanfolyam anyagának elsajátítását (továbbiakban CLS – combat life saver). A második héten az elméleti tananyag visszakérdezése tesztek formájában folyamatosan zajlott. Később a kisalegységes (nyolc fő) raj szintű harcászat került fókuszba: menetalakzatok, kéz- és karjelek, rövid és hosszú megállók, felderítés, azonnali reagálások, harceljárások, „kontakt drillek”. A résztvevők elsajátították a katonai körökben jól bevált terepasztal elkészítését is, amit a tervezések során tudtak alkalmazni.

A hetet a kiképzők értékelése zárta, a jelöltek megismerhették a héten nyújtott teljesítményük eredményeit és további tanácsokat, javaslatokat kaptak, miben kell fejlődniük a tanfolyam sikeres elvégzése érdekében. Visszacsatolásként szolgált a katonák számára a heti társértékelés is, amely során a jelöltek egymást rangsorolták elvégzett teljesítményük alapján, erősségeiket és gyengeségeiket is kiemelve.

rlo (3)

A harmadik héten a raj szintről a szakasz szintre történő átváltás, illetve az új ismeretek elsajátítása következett. Megismerkedtek az objektum felderítés, lesállás, mozgás harcérintkezésig, átjáró nyitás, rajtaütés végrehajtásának lépéseivel. A katonák oktatásban részesültek a saját erőkkel történő kapcsolatfelvételről és a rejtett utánpótlási pont felszámolásról, továbbá a járőrbázis elfoglalásáról, illetve üzemeltetéséről is.

A negyedik héten a rohamlövész-jelöltek többnapos járőrfeladatokat teljesítettek, amelyek egyben az elsajátított kiképzési anyagoknak a számonkéréséül is szolgáltak. Az értékelt parancsnoki beosztásokat folyamatosan cserélték, azonban a sikeres végrehajtások kulcsa a fegyelmezett csapatmunka volt. A vizsgákat olykor a roham során megsérült katonák cipelése mellett az alvás- és ételmegvonás is nehezítette. Az értékelt járőrözések végeztével egy összetett feladat zárta a tanfolyamot, amely során a katonáknak az addig tanultakat kellett ötvözniük. A vizsgafeladatok után a katonák szakasz kötelékben hajtottak végre lesállást, rajtaütést, valamint éleslövészetet nappal és éjszaka.

rlo (4)

A kiképzés utolsó felvonását az elméleti záróteszt jelentette. A közel hetven jelentkezőből végül tizenhatan teljesítették sikeresen a rohamlövész alaptanfolyam követelményszintjét.

A kiképzendők az eltelt harminchárom nap alatt átlagosan napi két-három órát aludtak, a járőrbázis üzemeltetése esetén ez még kevesebb volt. A lövészet előtti kötelező pihenést leszámítva mintegy huszonegy-huszonkettő órát voltak naponta talpon. Az étkezést mindig a rohamlövész eskü együtt, közösen történő elmondása után ejthették meg a jelöltek, melyre hat-hét percük volt.

rlo (5)

Az avatásra a rohamlövész jelöltek a könnyű lövész harcászati eljárások lépéseit magabiztosan elsajátították. Megtanultak a komfortzónájukon kívül lépve egymásért és a feladatért felülkerekedni a megpróbáltatásokon, és nem utolsó sorban az öt hétre egy ideiglenes csapattá kovácsolódtak. Az idő előrehaladtával a jelöltek megértették a rohamlövész esküben szereplő bekezdéseknek (melyek egybeolvasása a „HAZÁÉRT” szót adják ki) és szavaknak a súlyát, így egy életre megtanulhatták, hogy: „egy rohamlövész soha nem adja fel, egy rohamlövész mindhalálig harcol!”

rlo (6)