Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rohamtempóban – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. február 11. 9:30

A két világháború közötti időszakban az 1938-as esztendő kiemelkedő jelentőséggel bírt hazánk szempontjából is. A németek ausztriai bevonulása, a bledi és a müncheni egyezmény, továbbá az első bécsi döntés egyaránt komoly hatást gyakorolt Magyarországra. A győri fegyverkezési program meghirdetése pedig egy megkésett, intenzív hadseregfejlesztés kezdetét jelentette.

MH_2021_2_borító

A magyar gazdaságban 1935-től 1937 őszéig fellendülés mutatkozott, melynek eredményeként lehetőség nyílt egy régóta tervezett katonai program elindítására. Ennek egyik legfőbb szorgalmazója Rátz Jenő altábornagy, a vezérkar főnöke volt, aki az európai fegyverkezés ütemét vizsgálva már 1936-ban arra a magállapításra jutott, hogy 1940 körül háború lesz és ebből – területi elhelyezkedése miatt – Magyarország eleve nem tud kimaradni. A revíziós célokat figyelembe véve pedig hazánknak Németország mellett kell felsorakoznia, hiszen csak tőle várhat érdemi segítséget a trianoni békeszerződés nyomán elvesztett területek visszaszerzésével kapcsolatban. A vezérkar németbarátsága, illetve elkötelezettsége ekkor már nyilvánvalóvá vált.

A haderőfejlesztés tekintetében meglévő közel 20 évnyi lemaradás ugyanakkor ilyen rövid idő alatt szinte behozhatatlannak tűnt. Az elméleti felkészüléssel nem akadt probléma, a tisztikar naprakész volt ezen a téren. Világosan látták, hogy az új haditechnikai eszközök (például a repülőgépek vagy a páncélosok) döntő befolyással bírnak egy fegyveres konfliktus esetén, s helyén kezelték a gyorscsapatok alkalmazásának elveit is. Azt ugyancsak tudták, hogy elkerülhetetlen egy modern szervezeti forma kialakítása, ehhez kapcsolódóan pedig a kiképzés szintén reformra szorul.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 12-én megjelenő számában!