Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy: az afganisztáni misszió volt az egyik legveszélyesebb

2021. június 9. 14:04

Az afganisztáni volt az egyik legveszélyesebb katonai misszió, amelyben magyar katonák részt vettek - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az M1 aktuális csatornán június 9-én, szerdán.

Ruszin-Szendi Romulusz M1

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy elmondta: amikor korábbi beosztásában a küldetésben részt vevő katonák kiválasztásával foglalkozott, igyekezett olyanokat válogatni, akik már „megjártak” egy kevésbé veszélyes missziót. Emlékeztetett: a Magyar Honvédség több ezer katonája vett részt az afganisztáni misszióban az elmúlt 18 évben, így - tette hozzá - a harcoló állomány jelentős részének - a honvédtől a tábornokig - van harci tapasztalata.

A 18 év tapasztalatai beépültek a kiképzésbe - közölte a parancsnok, aki szerint „magabiztos lett a magyar katona”. Ezzel együtt a magyar katonák azt is bebizonyították, hogy a szövetség számíthat Magyarországra, a magyar katonákra - emelte ki.

A műsorban kitértek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra is. Ezzel kapcsolatban Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy elmondta: érkeznek a haditechnikai eszközök, folyamatos a felkészülés a használatukra. A program fontos része továbbá a szükséges humán erőforrás biztosítása is. Ennek érdekében kiemelten foglalkoznak azzal, a magyar katona érezze, hogy megbecsült. Igyekeznek nyitni a fiatalok felé is. Az egyetemistáknak többi között ösztöndíjakat kínálnak, míg a fiatalabbak megnyerését a honvédelmi táborok és a kadétprogram segítik.

Kérdésre válaszolva a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: céljuk, hogy 30 ezres aktív állomány, körülbelül 20 ezres tartalékállomány és mintegy 5 ezer kadét legyen a Magyar Honvédségben.

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.