Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sajtótájékoztató a nagykövetségen

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. június 21. 16:44

A Honvéd Férfikar és a Fidelio Média közös lemezbemutató sajtótájékoztatót tartott június 21-én, kedden délelőtt a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségén. A sajtótájékoztatón tiszteletét tette Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.

Strausz Kálmán karmester, a Honvéd Férfikar művészeti vezetője,
Arkadiusz Bernas, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója és Zsoldos Dávid, a Fidelio Média alapítója mutatták be a Honvéd Férfikarnak a Fidelio Média gondozásában újonnan megjelent, világpremiernek számító Liszt Ferenc Szent Szaniszló, Requiem című lemeze megszületésének körülményeit, és egyúttal meghívták a jelenlévőket a vasárnapi lemezbemutató koncertre. Ez június 26-án, vasárnap este 8 órakor lesz a budapesti Szent Imre templomban (XI. Villányi út 25.).

A kifogástalan magyarsággal beszélő Roman Kowalski nagykövet méltatta a tavalyi Chopin- és az idei Liszt-év kiemelkedő programjait, a két ország együttműködését kulturális téren, különösen a zenei életben. Örömét fejezte ki, hogy a jelenlegi magyar EU-elnökséget követő lengyel elnökség olyan összekötő kapocs a két nép között, amely hosszú időre meghatározó jelentőségű. Ennek egyik példája a most megszületett lemez.

A Lengyel Intézet igazgatója a jelenlévők figyelmébe ajánlotta Liszt Ferenc Chopin-ről írt könyvét, amely tavaly jelent meg magyar nyelven – 1873 után első alkalommal –, és szólt a két nagy zeneszerző közös plakátkiállításáról. Ezt a varsói Magyar Kulturális Intézet és budapesti Lengyel Intézet közösen mutatta be tavaly a Chopin-évben és idén a Liszt-évben – mondta el Arkadiusz Bernas.

Strausz Kálmán részletesen ismertette a zenemű megszületésének körülményeit, és szólt a lemez létrehozásának körülményeiről is. Mint mondta: az oratórium nehezen született meg annak idején, sőt befejezetlen maradt az így is monumentális mű. Ebben nyilván közrejátszott a zeneszerző idős kora, valamint az alkotás nehézsége is. A művet Magyarországon még nem adták elő, sőt valószínűleg Európában sem, így feltehetően meglepetést fog okozni még a hozzáértők számára is. A művészeti vezető is kiemelte a lengyel–magyar közös munka jelentőségét és eredményességét.

A kulturális kiadványairól ismert médiacég alapítója, Zsoldos Dávid elmondta: a Fidelio Média az utóbbi két év alatt megháromszorozta bevételét és mind a kulturális média, mind az ehhez kapcsolódó szolgáltatások területén a hazai piac egyik meghatározó szereplője lett. A lemezt „szerelemgyereknek" nevezte, megköszönte a létrejöttéhez nyújtott lengyel segítséget, és azt kérte, hallgassák és szeressék ezt a torzóként is lenyűgöző zenét, mert megérdemli.

A sajtótájékoztatót követő fogadáson kérdeztük Strausz Kálmánt, mit kell tudni az „átlagembernek", hogy valóban élvezni tudja a vasárnapi koncertet.

„A Szent Szaniszló oratórium nagyon időskori alkotása Liszt Ferencnek. A művész egészen más hangot üt meg ebben, mint ismertebb műveiben. Letisztult, egyszerű dallamvilág jellemzi, alapvetően egy mindössze öthangos motívumra épül. Ami azt illeti, komor, szikár, drámai zene, s ez az előadóknak is igen nehéz feladatot jelent, mert szokatlan. Hogy a karmester szemszögéből milyen? Én Lisztet imádom, így vezényelni nekem inkább élvezetet jelent, mint nehézséget" – mondta a művészeti vezető.

Fotó: a szerző felvételei