Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sarkozy egyetért a stratégiaváltással

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 4. 13:39

A francia elnök azt mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárnak, hogy országa lelkesen tért vissza a szövetség integrált katonai struktúrájába; kettejük megbeszélésén Nicolas Sarkozy támogatta a NATO afganisztáni stratégiaváltását.

A Párizsban lezajlott megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón a francia elnök közölte: azt mondta tárgyalópartnerének, hogy Franciaország lelkesen vált újra a NATO teljes jogú tagjává, és nagyra értékeli a NATO afganisztáni stratégiaváltását. Sarkozy szerint Párizs üdvözli azt az elképzelést, hogy az afganisztániak a lehető leghamarabb vegyék kezükbe saját sorsukat, szavatolják saját biztonságukat, akkor is, ha ehhez egyelőre a NATO segítsége szükséges.

Sarkozy megismételte, hogy Franciaország teljes körű szerepet kíván vállalni a NATO-ban."Mindannyian meg akarjuk erősíteni Európa súlyát az atlanti szövetségben" – hangoztatta Sarkozy.

Anders Fogh Rasmussen – aki augusztusban vette át a NATO vezetését – történelminek nevezte Franciaország visszatérését a NATO katonai parancsnokságába. A volt dán miniszterelnök szerint ez javítani fogja a transzatlanti kapcsolatokat, megerősíti a NATO szerepét a nemzetközi porondon, ösztönözni fogja az európai biztonsági és védelmi politika fejlődését, illetve erősíteni fogja Európa súlyát a NATO-ban.