Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Selejtes vadászgépek is jók lesznek a légierőnek

Szöveg: JETfly |  2009. január 14. 13:26

Az orosz védelmi minisztérium vásárolja meg a MiG repülőgépgyártó konszerntől azokat a vadászrepülőgépeket, amelyeket az eredeti tervek szerint az algériai légierőnek kellett volna leszállítani.

A szerződést – amely szerint a gyártó 28 darab MiG-29SMT típusú, többfunkciós vadászrepülőgépet ad át az Orosz Föderáció katonai vezetésének – már aláírták.

A közeljövőben tervezik egy újabb megállapodás megkötését további hat darab MiG-29UB átadásáról. A tervek szerint a repülőgépek még 2009-ben a légierő állományába kerülnek.

Az orosz Rosoboronexport még 2006-ban kötött szerződést Algériával 34 darab MiG-29 repülőgép eladásáról. A leszállítandó repülőgépek ellenértéke, nem hivatalos információk szerint, meghaladta az 1,2 milliárd dollárt.

A szerződést egyébként a nemzetközileg elfogadott trade-in gyakorlat szerint kötötték, melynek alapján az ellentételezés egy részeként a MiG konzorcium az algériai légierő állományában lévő „kiöregedett" MiG-29-eseket is megkapta volna. 15 leszállított repülőgép után azonban Algéria felmondta a szerződést, amit az átvett repülőgépek sorozatos meghibásodásával és az eredeti szerződés megszegésével magyarázott.

Ezek után született az a döntés, hogy a repülőgépeket visszaszállítják Oroszországba.

A szerződés felmondása komoly hatást gyakorolt a MiG vállalat pénzügyi helyzetére – a veszteség elérte a 320 millió dollárt. Szintén komoly gondok keletkeztek a „Szokol" gyárban is, ahol a visszaküldött gépek készültek.

Az algériaiak panaszai ellenére ezek a gépek még igen jó szolgálatot tehetnek az orosz légierőnek…