Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Semmit sem lehet elrejteni a testszkenner elől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 10. 8:16

Hőkamerához hasonló biztonsági testszkennert fejlesztettek ki jénai tudósok; állításuk szerint ez az elektromágneses készülékekhez képest érdemben csökkenti az utasok intim szférájába való betekintés mértékét. A test hőkibocsátását megjelenítő készülék akár egy centiméteres tárgyakat is képes kimutatni, azonban csak felületi képet készít.

Az új készülék az elektromágneses szkennerekkel ellentétben nem mutatja a test pontos körvonalát, csak egy kétdimenziós, fényes felületet jelenít meg, amelyen árnyékok jelzik az elrejtett tárgyak helyét – magyarázta Torsten May, a jénai Fotontechnikai Intézet kutatója. A test hőkibocsátását megjelenítő készülék akár egy centiméteres
tárgyakat is képes kimutatni, azonban csak felületi képet készít, így
az implantátumok és hasonló részletek nem láthatók – hangsúlyozta a fizikus.

May szerint a jelenleg az erfurti repülőtéren tesztelt szkenner egy-két éven belül a piacra kerülhet.

Mióta 2009 karácsonyán egy nigériai fiatalember alsóneműjébe rejtett robbanóanyaggal kis híján felrobbantott egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépet, újra napirendre került a repülőtéri utasellenőrzés szigorítása, melynek egyik eszköze lehet az úgynevezett testszkennerek alkalmazása.

Hollandia már több ilyen készüléket üzembe helyezett az Amerikába tartó járatok utasainak ellenőrzéséhez, és a britek, valamint az olaszok is úgy döntöttek, hogy megkezdik a testszkenner alkalmazását.

Több uniós ország azonban ellenzi ezt, s egyelőre az Európai Bizottság sem döntötte el, hogy javasolja-e a készülék európai repülőtereken való általános alkalmazását.

A személyiségi jogok egyes védelmezői – elismerve a készülék jelentőségét biztonsági szempontból – aggályosnak tartják, hogy az elektromágneses szkenner háromdimenziós képet készít az utasról, és pontosan mutatja a test körvonalát. A technológia védelmezői ugyanakkor rámutatnak, hogy a meztelen test körvonalait mutató képet emberi szem csak akkor látná, ha az automatikusan működő számítógépes elemzés valami gyanúsat mutatna ki és riasztó jelzést adna.