Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sérült a harctéren!

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. április 28. 6:47

Egy napra idézőjelesen műveleti területté vált Sátoraljaújhely, ugyanis idén második alkalommal rendezte meg országos egészségügyi kadétversenyét a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium, április 26-án. Az ezévi megmérettetés témája a harctéri sérülések kezelése volt.

„Mindenek előtt a kadétokat delegáló iskoláknak szeretnék köszönetet mondani. A Magyar Honvédség nevében csak az elismerés hangján tudok szólni arról a befektetett munkáról, energiáról és időről, amellyel a kadétok felkészülését segítik az iskolához kirendelt honvédelmi referensek segítségével. Az önök kezében egy nagyon értékes, de ebből adódóan rendkívül nagy felelőséggel járó feladat van: a fiatalok szemléletének formálása és a hazafias nevelés megvalósítása” – nyitotta meg a versenyt ünnepélyes keretek között Bodnár Csaba ezredes, a HVK Vezérkari Iroda vezetője.

Ezután, egy szimbolikus puskalövéssel kezdetét is vette a vetélkedő: a harminc darab négyfős csapatnak hét különböző állomáson kellett helytállnia. A verseny témájából fakadóan többek között sebesültszállításból, mellkas- illetve karlövés ellátásából, illetve újraélesztésből állt az idei feladatsor. A végrehajtást a Magyar Honvédség harctéri életmentő (combat life saver – CLS) katonái felügyelték és értékelték.

20240426_Kadet_egeszsegugyi_verseny_SZK_11 copy

Az iskola egyik kadétja, Gönczy Alexandra elárulta: ad egyfajta drukkot és bizonyítási vágyat az, hogy az ő iskolájuk a verseny szervezője. Bár az előző évben csak segítőként vett részt az akkor még példanélkülinek számító rendezvényükön, korábban többször megmérettette magát különféle versenyeken, így nem volt teljesen szokatlan számára a helyzet. Mint kiemelte, a végrehajtás során elsősorban a csapattagok közötti kommunikációra és együttműködésre próbálnak odafigyelni.

Kadét- és csapattársa, Ferkó Gréta hozzátette: nagyon hosszú és fáradtságos felkészülés előzte meg a versenyt, hiszen közel két hónapig, heti több alkalommal gyakorolták az eredményes szerepléshez szükséges elméleti és gyakorlati tudást egyaránt, így bizakodnak a jó helyezésben. Neki egyébként is profiljába vág a verseny, hiszen amellett, hogy jelenleg ápolónak tanul, mindenképp egészségügyi pályán szeretne maradni a jövőben is, azon belül pedig a katonaegészségügy foglalkoztatja leginkább.

A versenyzők a várakozási és pihenőidőben sem unatkoztak: lézer és airsoft lövészet, illetve íjászat mellett, lehetőségük nyílt megtekinteni az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Testőrezred tüzérségi és egyenruházati felszerelési és fegyverzeti bemutatóját, illetve az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar előadását is hallhatták.