Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Síita zarándokok elleni merénylet Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 6. 8:21

Harminc ember meghalt és 72 megsebesült egy, síita zarándokok ellen elkövetett terrorista merényletben január 5-én, csütörtökön a dél-iraki Násziríja város közelében – adta hírül a Zi Kar tartomány hivatalos honlapjára feltett közlemény.

A pokolgép Bata városban lépett működésbe, a halálos áldozatok között van az iraki hadsereg egy hadnagya is. A zarándokok gyalog tartottak Kerbela városába az arbain ünnepre.

Ez a síiták által különösen tisztelt, a VII. században csatában megölt Huszein imám halála miatti negyvennapos gyász végét jelentő megemlékezés. Huszeint 72 rokonával, illetve követőjével együtt a keresztény időszámítás szerint 680-ban a jelenleg iraki területen lévő Kerbelánál, nem messze az Eufrátesz folyótól vívott csatában ölték meg Jazíd kalifa katonái. Lényegében ezzel vált ketté az iszlám vallás két nagy ágra, a síitára és a szunnitára.

A síita zarándokok gyakori célpontjai a rivális szunnita felekezethez tartozó szélsőségeseknek és az al-Kaida terrorszervezetnek. A támadások oka többnyire vallási alapú, de közrejátszik bennük az is, hogy a Szaddám Huszein szunniták uralta rezsimjét eltávolító 2003-as amerikai megszállást követően síita pártok kerültek hatalomra.