Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres harci-lézerkísérlet

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 20. 13:35

A Boeing konzorcium katonai részlege sikeres kísérletet hajtott végre a MATRIX (Mobile Active Targeting Resource for Integrated eXperiments) harci lézerfegyverrel. A tesztre még májusban került sor, amikor a MATRIX a küldetés során pilóta nélküli légijárműveket követett és semmisített meg.

Az amerikai légierő által támogatott kísérletre a Kaliforniában található „Tengerészeti Légi Hadviselési Központ" területén (China Lake) került sor. A tesztek alatt egy nagyfényerejű lézersugarat alkalmaztak, amelynek segítségével öt, különböző távolságban repülő pilóta nélküli légijárművet semmisítettek meg. A Boeing szakemberein kívül a légierő és szárazföldi erők megfigyelői is nyomon követték a kísérletet.

A MATRIX mellett tesztelték a Laser Avenger, Boeing által fejlesztett rendszerét is, amely szintén sikeresen megsemmisítette a pilóta nélküli légijárművet.

Ez év szeptemberében a Boeing szintén egy kísérlet során sikeresen alkalmazta az ATL (Advanced Tactical Laser) rendszert, amelyet egy C-130H típusú repülőgépen helyeztek el, és amellyel elő ízben semmisítettek meg földi, mozgó célpontot.

1595893813
 

Címkéklégierő