Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Londoni ügyvédet rendeltek ki Karadzic mellé

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 20. 13:50

Brit védőt rendelt ki a hágai Nemzetközi Törvényszék Radovan Karadzic háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai szerb vezető mellé – közölte a vádlott jogi tanácsadója.

Marko Sladojevic elmondta, a kirendelt védő egy londoni ügyvéd, Richard Harvey, ő fogja képviselni Karadzicot a boszniai vezető elleni büntetőperben, amely a múlt hónapban kezdődött meg Hágában.

Karadzic tanácsadóján keresztül tudatta, hogy nem fog együttműködni a kirendelt védővel, aki önként jelentkezett a volt boszniai szerb vezető jogi képviseletének ellátására. A tanácsadó kilátásba helyezte, hogy Karadzic fellebbezni fog a törvényszék végzése ellen, mert szeretne maga választani a hágai törvényszék nyilvántartásában szereplő védők közül.

Harvey korábban több perben is volt védőügyvéd a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek ügyében eljáró hágai törvényszéken és a ruandai népirtás felelőseit elmarasztaló, a tanzániai Arushában működő ENSZ-törvényszéken.

Az NT november elején döntött úgy, hogy védőt rendel ki Karadzic mellé, miután a vádlott bojkottálta pere első tárgyalását. Ha nem jelenne meg a további tárgyalásokon, a per mindannyiszor halasztást szenvedne. A kirendelt védő jelenlétében viszont megtartható a tárgyalás akkor is, ha a vádlott távol marad. A per egyébként március 1-jén folytatódik.

Karadzicot népirtással, emberiesség elleni és háborús bűntettekkel vádolják. A vád szerint személyesen felelős azért, hogy 1992 és 1995 között a boszniai háborúban szerb szabadcsapatok több tízezer horvát és boszniai muzulmánt mészároltak le, illetve üldöztek el a lakóhelyéről.

CímkékENSZjog