Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Asszók a világjárvány árnyékában

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 20. 17:24

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Bolyai Kupa Nemzetközi Párbajtőr Versenyt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Takács Károly Sportcsarnokában. A versenyen tizenkét csapat – hat magyar és hat külföldi – vett részt. Sajnos az egész világot érintő influenzajárvány miatt Venezuelából nem tudtak elutazni a versenyre nevezett csapatok.

Pénteken rendezték meg a hagyományos Bolyai Kupa Nemzetközi Párbajtőr versenyt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Sorrendben ez volt a tizennegyedik verseny, ám legutóbb két évvel ezelőtt sikerült megrendezni, mert tavaly, az intézmény Üllői úti kampuszának bezárása és a Hungária körúti telephelyre történő átköltöztetése miatt elmaradt a viadal.

A Honvéd Bolyai János Sportegyesület és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem közös szervezésében megrendezett versenyre hat magyar és hat külföldi csapat nevezett – árulta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Szőcs Ferenc alezredes. A sportegyesület elnöke hozzátette: a hazai csapatok az egyesülettől érkeztek, s tagjaik nagy része a ZMNE hallgatója, ám természetesen vannak köztük „civil" sportolók is.

A magyarok mellett Horvátországból két csapat, Belgiumból, Hollandiából és Svédországból pedig egy-egy válogatott érkezett a Bolyai Kupára. Rajtuk kívül még egy görög-amerikai közös csapat is nevezett. A szervezők Venezuelából is vártak két csapatot, ám ők az újinfluenza-világjárvány miatt nem tudtak elutazni Magyarországra, mivel sajnálatos módon mindenki karanténba került.

A külföldi versenyzők többsége is katonai tanintézetek hallgatója, oktatója – mondta Szőcs alezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy több mint két hónap előkészítő munka előzte meg a versenyt, s az egyetem Takács Károly Sportcsarnokában olyan helyszínt sikerült berendezni, amely akár Európa-, vagy Világbajnokságokon megfelelne.

Horváth Sz. Tibor mesteredző, a magyar csapatok trénere mindehhez hozzátette: a Honvéd Bolyai János Sportegyesület versenyzői egész évben folyamatosan készültek a nemzetközi megmérettetésre. Júniusban, Göteborgban vettek részt egy katonai Európa Bajnokságon, ezt megelőzően pedig Párizsban és Brüsszelben is szép eredményeket értek el egy-egy nemzetközi versenyen. A Bolyai Kupa után pedig a magyar felnőtt bajnokságon indulnak az egyesület vívói; tavaly egyébként a magyar bajnokságon éppen csak lecsúsztak a dobogóról, a negyedik helyen végeztek.

Megtudtuk: a sportegyesület 1992-ben alakult a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán. Az Üllői úti telephely megszűnése után az edzéseket a nemzetvédelmi egyetem Hungária körúti kampuszán folytatták. Sőt az egyetemi modulrendszerbe bekerült a vívás is: jelenleg tizenhét hallgató, fél éven keresztül harminc órában tanulja a sportág alapjait.

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Horváth Sz. Tibor elmondta: a párbajtőr szabályrendszerét tekintve a legegyszerűbb vívónem. Hiszen a versenyzők bárhol megszúrhatják az egymást, vagyis az ellenfél egész teste találati felület. Éppen eme egyszerű szabályrendszer miatt a párbajtőr alapjait egyszerű megtanítani az érdeklődőkkel, s így nagyon népszerű sport Magyarországon – tette hozzá a mesteredző.

 

A XIV. Bolyai Kupa Nemzetközi Párbajtőr Versenyt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora nyitotta meg. Prof. dr. Szabó János nyugállományú dandártábornok köszöntőjében elmondta: a harc, a csata, az ármány és a szerelem valaha egymáshoz köthető fogalmak voltak. Ma, amikor a hadviselés már nem kétkezi tevékenység, úgy tűnhet, hogy a vívás divatjamúlt sport lett. Ennek ellenére nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy a vívás ma is fontos sport, a harcművészet egyik kiemelkedő ága, amely hódító útját nem fejezte be. E sportnak egyébként a világ minden táján fontos szerep jut, s a NATO sportbajnokságokon is megjelenik – hangsúlyozta a ZMNE rektora.

Az egész napos versenyen nem egyéni indulók, hanem csapatok küzdöttek egymással, csapatonként összesen kilenc asszót vívtak egymással, amelyek három-három percig tartottak, s ez idő alatt öt tust kellett a versenyzőknek szerezniük.

Kiélezett viadalt követően a dobogó legfelső fokára a Bolyai Sportegyesület 1-es számú csapata állhatott fel. Az ezüstérmet a közös görög-amerikai csapat nyerte meg, míg a harmadik helyen a Bolyai egyesület 2-es számú válogatottja végzett.

 

 

 

Fotó: Szűcs László