Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres kiber tematikájú szakmai workshop

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. április 5. 17:02

A Honvédelmi Minisztérium és a Cyber Services Zrt. közös szervezésében sikeres kiber tematikájú szakmai workshopot rendeztek április 4-én, Budapesten. Az esemény fő célja a kapcsolatépítés, lehetséges konzorciumok létrehozásának előkészítése volt az Európai Védelmi Alap (European Defence Fund – EDF) 2023-as pályázati támogatásainak elnyerése érdekében.

2023.04.04_porkolab_imre_cyber_workshop 9

Az eseményt dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa nyitotta meg. „Ennek a szakmai közegnek nem kell magyarázni, hogy miért vált a kibertér a NATO-ban is elfogadott hadműveleti színtérré, s hogy folyamatosan milyen tevékenység zajlik ezen a területen, és mennyire fontos ez mindenkinek” – szögezte le Porkoláb Imre beszéde elején. Az érdeklődés valóban szembetűnő volt, a résztvevők létszáma meghaladta az előzetesen bejelentkezettek számát.

„A modernizáció arról szól, hogy kvázi bementünk a játékboltba és a legjobb játékokat le tudtuk venni a polcról. Ezek tényleg high-tech eszközök, amiket most már lehet látni és éppen rendszeresítésre kerülnek a haderőnél. Az eszközöket most be kell illeszteni a rendszerbe. Rengeteg olyan feladat van, ami a jelenlévők szakterületét vastagon érinti. A beszerzésekkel párhuzamosan elindult a védelmi ipar fejlesztési folyamata is. Viszont azzal, hogy a védelmi ipart ilyen ütemben fejlesztjük, a haderő szempontjából egyfajta kitettséget is létrehozunk, hiszen a nekünk szolgáltató cégek biztonsága a mi biztonságunk is” – mondta el a miniszteri biztos.

Porkoláb Imre hozzátette: egyre jobban felhangosodik az innováció. Ennek során meghatározó, hogy miképp lehet „hozzáfejleszteni”, még biztonságosabbá tenni a folyamatokat, eszközöket, hogy például az új haditechnikákat ne lehessen meghekkelni. A miniszteri biztos rendkívül fontosnak tartja az igazából most beinduló fejlesztéseket. A Honvédelmi Minisztérium mindent megtesz azért, hogy elősegítse az innovációs folyamatokat. A HM Védelmi Innovációs és Képességfejlesztési Főosztály és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet együttműködésében zajlik ezek koordinációja, a projekteket a kutatóintézet fogja ténylegesen támogatni, menedzselni. Előnyt élveznek a kettős (katonai és civil) felhasználású technológiák és azok kutatási területei. A cél az, hogy szeptemberig minél több hazai piaci szereplő jusson el addig, hogy valóban részt tudjon venni az Európai Védelmi Alap által 2023-ra meghirdetett három programban.

2023.04.04_porkolab_imre_cyber_workshop 7

A rendezvényen a Magyar Honvédség részéről a MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság, a MH Kiberműveleti Parancsnokság, a HM Védelmi Innovációs és Képességfejlesztési Főosztálya és a februárban megalakult Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezetői, szakemberei vettek részt. A honvédségi és piaci szereplők mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is képviseltette magát, miután az EDF-projektek az egyetem számára remek, finanszírozott lehetőséget biztosítanának tudományos tevékenységekre és bekapcsolódásra a védelmi innovációba.

Az eseménynek helyszínt adó Cyber Services Zrt. tevékenységét Mádi-Nátor Anett, a részvénytársaság stratégiai üzletfejlesztési vezetője mutatta be. A cég jelenleg három uniós projektben is érdekelt, közülük egy, a PANDORA katonai fejlesztés, munkatársaival valós idejű információ megosztási rendszer kialakításán dolgoznak.

A kiberfenyegetettség-elemzés aktualitásairól, az informatikai és védelmi szektor szereplőinek lehetséges együttműködéseiről Frész Ferenc, a Cyber Services Zrt. vezérigazgatója, technológiai vezetője tájékoztatta a jelenlévőket. A Cyber Services több megaprojektben is érintett, s saját adatgyűjtést is végez, többek között rendkívül értékes, feldolgozásra váró adatvagyonnal rendelkezik az ukrán-orosz háború kibereseményeiről. Frész Ferenc saját és kollégái segítségét ajánlotta az uniós védelmi pályázatok iránt érdeklődők számára. Egy rövid ismertető keretén belül pályázati tapasztalataikat a meghívottak közül a NOKIA Enterprise Magyarország két vezetője, Vulkán Csaba kutatási igazgató és Lázár Zoltán vállalati és kormányzati üzletág-igazgató is megosztotta a hallgatósággal. A két szakember az informatikai és védelmi területen zajló fejlesztési trendekről, folyamatokról is beszélt, kiemelve az 5G hálózat kapcsán (is) megjelenő igényeket: a biztonságos kritikus kommunikációt, a mesterséges intelligencia alapú megoldásokat, a privát hálózatok telepítését, a gazdasági-innovációs ökoszisztémák kialakítását, a hadsereg digitalizációját. A NOKIA a kutató laboratóriumaiban zajló kutatások mentén, jelentős pályázati tapasztalataikat felhasználva kínál lehetséges konzorciumpartnerséget.

2023.04.04_porkolab_imre_cyber_workshop 12

Az eseményt záró, a közös gondolkodást indító kerekasztal-beszélgetést a HM Védelmi Innovációs és Képességfejlesztési Főosztály képviseletében Bárány Mihály ezredes tájékoztatója vezette be az Európa Védelmi Alapról. A haderőfejlesztés legnagyobb költségeit, lehetőség szerint, európai alapokból szeretné fedezni a minisztérium, a források lehívását pedig – ezzel jelentősen támogatva őket – hazai partnerekkel képzeli el. Elhangzott, hogy a kis- és középvállalati szektor résztvevői sikeresen konzorciumi formában pályázhatnak. Az együttműködési pontok megtalálása, a pályázati feltételek megteremtése megannyi kérdést vetett fel. Az érdeklődés a védelmi területen megvalósítható kutatási-fejlesztési projektek és ahhoz kapcsolódó üzleti lehetőségek iránt viszont egyértelműen adott – bizonyosodott be a sikeres szakmai workshopon.

Az esemény jól példázta a katonai és civil szféra közeledésének egyre erősebb trendjét. Hatékony védelempolitika, sikeres védelmi innováció nem valósulhat meg a két szféra együttműködése, összefogása, információcseréje nélkül.