Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres kutyavezető kiképző vizsga

Szöveg: Markovits Szilvia törzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 9. 13:27

Sikeresen zárta a fél éves kutyavezető kiképző (mentor) tanfolyamot Lusztig Gábor szakaszvezető, az MH Katonai Rendészeti Ezred (MH KRE) katonája. Az április első hetében tartott zárógyakorlat sikeres megtartásában az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kutyavezetői, valamint a Rendőrség jelenleg is kutyavezető tanfolyamon részt vevő tagjai segítettek. A gyakorlat végrehajtását a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) vizsgabizottsága értékelte.

1

Lusztig Gábor szakaszvezető 2022. novemberében kezdte meg a mentori képzést, amelynek zárógyakorlatára április 4-én került sor a Hadikikötőben. A ROKK kiképzőiből álló vizsgabizottság előtt kellett bizonyítani, hogy kellő felkészültséggel rendelkezik ahhoz, hogy önállóan összeállítson és levezessen egy gyakorlati kutyavezető oktatást. Egy képzett mentornak többek között fel kell tudnia mérni a kutyák képezhetőségét, valamint, hogy őrző-védő, kábítószerkereső vagy nyomkövető feladatokra lehet alkalmas a négylábú. Emellett figyelnie kell, hogy mennyire tud összedolgozni az állat a vezetőjével, alkalmasak-e a közös munkára.

Lusztig szakaszvezető a zárógyakorlaton előbb a kutyavezetők által használt felszereléseket ellenőrizte le, majd ezt követően pedig elkezdődtek a gyakorlati feladatok. A vizsgabizottság külön értékelte a váratlan helyzetekre adott reakciókat, a gyors megoldásokat, a hibák észrevételét és az azokra adott instrukciókat. A vizsga sikeresen zárult, így az MH KRE immár saját kutyavezető kiképzővel rendelkezik.

Címkékvizsga