Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikerrel zárult a kiképzés

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. június 15. 11:22

Május elején 59 fő kezdte meg a tanfolyamrendszerű felkészítést, az eltelt 6 hét során megismerkedtek a katonai szolgálatot vállalók életének szabályzóival, a legalapvetőbb elméleti és gyakorlati tudnivalókkal. A közelmúltban közülük 56 tiszthelyettes vehette át az oklevelét, amely a tanfolyam sikeres teljesítését igazolja.

A kibocsátó ünnepséget megelőzően, június 10-én a tiszthelyettesek az alaki és fizikai felkészültségükről tettek tanúbizonyságot, de a következő nap sem telt el eseménytelenül. A csütörtöki harcászat vizsga már nem a laktanya biztonságos falain belül folyt. Izbég gyakorlótéren a tanfolyam résztvevőinek meg kellett küzdeniük a kánikulai meleggel, így a vizsga nem csupán szellemi, hanem fizikai megmérettetés is volt számukra.

1595888154
A hat felállított vizsgahelyszínre forgószínpadszerűen érkeztek a rajok, minden egyes állomásnál elméleti és gyakorlati tudásukról, tereptan, egészségügyi, műszaki és vegyivédelmi, híradó, általános harcászati, valamint a lőkiképzés során elsajátított ismereteikről kellett számot adniuk. A vizsgát mindenki sikeresen teljesítette, közülük 54-en kiváló eredménnyel.

A kibocsátó ünnepségen Róth László mk. ezredes, parancsnok-helyettes gratulált a végzetteknek, hangsúlyozta, hogy a kezdeti bizonytalanság elmúltával a katonák már felismerik a felkészítés szükségességét, a tanultak fontosságát. Külön megköszönte a Mecséri János Kiképző Osztály tanfolyami kiképző alosztály személyi állományának a kitartó és eredményes munkát, majd elismerések átadására került sor.

„Legjobban kiképzett" címben részesült Rimóczi Csaba főtörzsőrmester, „Legsportosabb kiképzett" címben pedig Kárász Erika őrmester.
Varga Péter Krisztián főhadnagy, a kiképző osztály, tanfolyami kiképző alosztály alosztályvezető- helyettese, a tanfolyamra felállított század századparancsnoka, a kiképzés tapasztalatait összegezve elmondta, hogy a 6

1595888154
hetes felkészítés szűk időkerete nem ad lehetőséget arra, hogy minden részletre kiterjedően lehessen végrehajtani egy-egy feladatot, több fizikai, több alaki foglalkozásra lenne szükség, emellett a kiképzendők is igényelnék a több gyakorlatot.

Kiemelte, hogy azok a tiszthelyettesek, akik ezen a kiképzésen részt vesznek, eddig is képesek voltak ellátni beosztásukat, éppen ezért sokan nem ismerik fel a felkészítés szükségszerűségét, nehezebb velük foglalkozni, mint a szerződéses legénységi állományú katonákkal. Azonban pozitív tapasztalatnak értékelte, hogy a most végzett katonák olyan hozzáállást tanúsítottak, ami segítette a velük való munkát.

Nagypál László őrmester, kiképző tiszthelyettes hozzátette, hogy a felkészítés egy speciális kiképzési forma, ennélfogva más mentalitást igényel. Komoly kihívást jelent a kiképzés során a fegyelem megtartása és a humánus bánásmód összehangolása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tanfolyamon részt vevő tiszthelyettesek jól érezték magukat a bázison, mind a laktanyával, mind a kiképzéssel és a kiképzőkkel meg voltak elégedve.

1595888154
 

1595888155