Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Siófoktól Siófokig

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. március 20. 17:25

Majdnem kétszáz kilométer: autóval csekélység, sétatempóban három óra. Futva jóval körülményesebb, főleg télies jellegű, szeles időben. A Balaton és FélBalaton Szupermaraton viszont pontosan erről szól. Katonák is futottak – és egyáltalán nem a futottak még kategóriában…

A Budapest Sportiroda (BSI) idén március 17-20-a között rendezte meg a Balaton és FélBalaton Szupermaratont, megspékelve a MaratonFüred versennyel.

Négy nap futás, négy nap buli – hangzik a szervezők szlogenje. Hát, nem tudom. A verseny utolsó szakaszának rajtja előtt a futók bemelegítés közben arról beszélgettek, hogy Veszprémben hó esett és meg is maradt. Közben metsző szélroham sepert végig a normál esetben ilyen időben teljesen kihalt balatonfüredi Tagore-sétányon, az utolsó nap rajtjának helyszínén. Talán éppen ez benne a buli?

Fittyet hányva az időjárásra, a versenyzők az elmúlt három nap kemény és embert próbáló teljesítménye ellenére mosolygósan rajtolnak el és indulnak futva Csopak irányába.


– Majdnem minden csapatunk és versenyzőnk rajthoz állt – ad helyzetjelentést a katonai különítményről Farkas László, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) elnöke. A konferansz pedig épp az előbb mondta be, hogy a nők csapatversenyében a veszprémi „ötvennégyesek" állnak éppen az élen. Nem rossz.

De – stílszerűen – fussunk gyorsan végig az elmúlt napok eseményein. Az első napon a mezőny Siófokról indulva elfutott Fonyódig (46,7 kilométer); a másodikon további 52,9 kilométert leküzdve Szigligetig jutottak el, míg a harmadik napon a festői Badacsonyból rajtolva értek el Balatonfüredre (43.6 kilométer.) (A harmadik és negyedik nap távja tette ki a FélBalaton versenyt.) Lehetett futni egyénileg, párban, de akár négy fős csapatban is. Ez utóbbiban azonban civileknek nem volt érdemes (v)érmes reményeket táplálniuk: tavaly ugyanis összesen tizennyolc katonai csapat teljesítette a távot, nem eredménytelenül.

Tudniillik, a férfi és a vegyes csapatok küzdelmeiben az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred I. váltója diadalmaskodott, a hölgyeknél pedig a TTT-HSE Lyányok nevű csapat lett a harmadik.

A Matrjoska-babához hasonlóan a Balaton Szupermaratonba illeszkedő FélBalatont tovább bontva jutunk el a klasszikus maratoni távú (42 kilométer) MaratonFüred versenyig. Érdekes módon ezt a nevet nem a szervezők, hanem maguk a futók találták ki. A Maratonfüred három szakaszból állt: Badacsony-Révfülöp, majd Révfülöp és Fövenyes, illetve Fövenyes és Balatonfüred távot kellett teljesíteni.

Közben az utolsó nap első rajtolói elhagyták Csopakot és gyors ütemben közeledtek az alsóörsi frissítő állomás felé. A helyi polgárőrök az első futókra várva azzal heccelték egymást, hogy amíg az egyik a vonatokat lesi, addig társa induljon el maga is a versenyen… Nem fűlött hozzá a foga. Hiába, felkészülés nélkül nem lehet teljesíteni ezt a távot.

– Messze van még Siófok? – kérdezi futtában, két korty frissítő között valaki.

– Úszva közelebb lenne – hangzik a válasz.

– De hidegebb is! – hozza vissza a rekontrát a szél, mert a futó már halad tovább Balatonalmádi felé.

A vonatokat különben azért kellett itt (is) figyelni, mert amikor a szemafor lámpái pirosra váltanak, a maraton is leáll, a várakozási időt pedig értelemszerűen az elektronikus rendszer levonja az időeredményből.

Mert bizony a „négy nap futás, négy nap buli" egyben négy nap verseny is, méghozzá komoly verseny…

(A katonafutók eredményeiről későbbi időpontban számolunk be.)

 

 

 

 

A szerző felvételei

CímkékNATOsport