Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kikényszerítették a líbiai légtérzárat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 20. 18:21

Az Egyesült Államok és szövetségesei létrehozták a légtérzárat Líbia felett és megállították Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását Bengázinál – jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke. Mullen bejelentette, hogy az amerikaiak vezette légitámadás “kiiktatta” Kadhafi légvédelmét, csapást mért a repülőterekre és Kadhafinak a felkelők kelet-líbiai központját, Bengázit támadó erőire.

1595915755
Amerikai repülőgépek mértek légicsapást vasárnap hajnalban líbiai célpontokra – jelentette be egy katonai szóvivő. Az összesen 19 bevetett repülőgép fő célpontjai az ellenség repülőterei és azok légvédelmi rendszerei voltak. A bevetésben részt vett három B2-es lopakodó típusú gép is – mondta, hozzátéve, hogy egyetlen támadót sem ért találat az ellenség részéről. Az akciót a légierő és a tengerészgyalogság légiereje közösen hajtotta végre – mondta el a Stuttgartban berendezkedett amerikai Afrika Parancsnokság szóvivője. A 22 kiválasztott célpontból húszat eltaláltak, kettő esetében még folyik az elemzés. E célpontok Tripoli, Miszráta és Szirt városok közelében voltak – mondta James Stockman.

Hajnali légitámadásról számoltak be Bengázi lakosai is, de ők francia vadászgépekről beszéltek, és azt mondták, hogy a bombázás mintegy két órán át tartott. Helyszíne a várostól 35 kilométerre nyugatra volt, ahol most több tucat kiégett, szétroncsolódott tank, ágyú, rakétavető és egyenruhás emberi holttest hever. Néhány hulla teljesen elégett, másoknak a fején látszanak lőtt sebek – jelentette a francia hírügynökség al-Vajfíja településről.

A Bengáziból odavezető út zsúfolva van járművekkel, mert nagyon sokan akarják látni a helyet, ahol Kadhafi emberei vereséget szenvedtek. A harctéren még füstoszlopok emelkednek a levegőbe. Öt kilométerrel nyugatabbra a kormányerők jelei látszanak, de nem tesznek semmit. Bengáziba visszatért a nyugalom – írta a tudósító.

Harcok Miszrátában

1595915756
Helyi lakosok beszámolója szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető erői harckocsikkal bevonultak a lázadók kezén lévő Miszráta központjába, és tűzharcban sok ember meghalt. “Eddig két embert lőttek le orvlövészek, akik még mindig a tetőkön vannak. Nagyon nehéz lesz kijutni innen – mondta egy lakos a Reuters hírügynökségnek. – A kikötőt pedig hajók veszik körül, akadályozva a segély bejutását a városba." “Harc folyik a lázadók és Kadhafi erői között. a tankjaik Miszráta központjában vannak" – közölte a hírügynökséggel a lázadók egyik szóvivője, aki szerint “olyan sok az áldozat, hogy össze sem tudjuk számolni őket".

Oroszország és az Arab Liga főtitkára tiltakozik

Bírálta az Arab Liga főtitkára vasárnap a nemzetközi koalíció Líbia elleni légitámadásait, úgy vélve, hogy azok eltérnek az eredeti céltól. “Ami Líbiában történik, eltér a repüléstilalmi övezet érvényre juttatásának céljától, és amit mi akarunk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása" – mondta Amr Músza főtitkár Kairóban újságíróknak. Hozzátette, hogy összehívja a liga rendkívüli ülését az arab világ és elsősorban a líbiai helyzet megvitatására.

Oroszország vasárnap felhívással fordult a Líbia elleni katonai akciókban részt vevő államokhoz, hogy szüntessék be “az erőszak válogatás nélküli alkalmazását", a nem katonai célpontokra mért csapásokat.

“Nyomatékosan felhívjuk az érdekelt államokat az erőszak válogatás nélküli alkalmazásának beszüntetésére" – jelentette ki Alekszandr Lukasevics külügyminisztériumi szóvivő.

“Határozottan úgy látjuk, megengedhetetlen, hogy az ENSZ BT legkevésbé sem egyértelmű lépést jelentő, 1973. számú határozatából következő mandátumot olyan célok elérésére használják fel, amelyek meghaladják a határozatban foglaltak kereteit, amelyek csupán a civil lakosság védelmét irányozzák elő" – mondta.