Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Külügyminisztérium közleménye a líbiai helyzetről

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 20. 18:26

A magyar kormány teljes mértékben támogatja az ENSZ Biztonsági Tanács 1973-as számú, rendkívül erőteljes határozatát és az annak alapján foganatosított intézkedéseket. A BT-határozat szövege többet jelent a légtérzárlat kikényszerítésénél: a polgári személyek és polgári személyek lakta területek védelmét minden lehetséges eszközzel biztosítani kell. Ez azonban nem jelentheti külföldi megszálló erők megjelenését.

Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek távoznia kell a hatalomból és a nemzetközi bíróság/líbiai nép előtt felelnie kell tetteiért. A líbiai kormányerők a bejelentett tűzszünet ellenére is folytatták előrenyomulásukat és a polgári célpontok elleni támadásokat.

Ennek fényében üdvözöljük, hogy szövetségeseink megkezdték a BT-határozat kikényszerítését. A polgári lakosság megvédése érdekében a nemzetközi közönség számára nem maradt más alternatíva, mint az erő határozott alkalmazása.

A március 19-én este elindított határozott katonai fellépés világos üzenet Kadhafi számára. Azonnal és feltétel nélkül be kell fejeznie a katonai fellépést. A katonai erő alkalmazása a demokratikus berendezkedésért küzdő polgári lakosság megvédését szolgálja a Kadhafi-rezsim kiszámíthatatlan reakciójától; reményeink szerint az időben történő katonai beavatkozás megelőzi a Balkánon, közvetlen szomszédságunkban a kilencvenes években tapasztalt tragédiák bekövetkezését.

Magyarország a NATO-ban és az EU-ban is aktívan részt vesz a tagállamok közötti konzultációkban és a beavatkozással kapcsolatos tervezési folyamat megvitatásában. Vizsgáljuk és aktív kapcsolatban vagyunk az érintett szervezetekkel – ENSZ, NATO, EU -, hogy Magyarország szükség esetén milyen humanitárius segítséget nyújthat Líbia lakosságának, amelyben számítunk az arab országok tevékeny részvételére.

(kormany.hu)