Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sosem látott katonai díszszemlére készül Kína

Szöveg: Háború Művészete |  2009. szeptember 18. 10:46

A Kínai Népköztársaság megalakulásának hatvanadik évfordulója alkalmából rendezendő katonai díszszemlén a kínai hadsereg 52 új haditechnikai eszközt fog bemutatni a nagyközönségnek, amelyeknek egy közös tulajdonsága van; „elméletileg” mind a félszáz eszköz (közöttük repülőgépek) saját fejlesztésű, hazai technológiákon alapul.

Mindezt a parádé szervezésével megbízott Fang Fenghui altábornagy mondta el a sajtó képviselőinek.

A haditechnikai eszközök között éppúgy megtalálható a korai előrejelző és irányító repülőgép, mint a modern rádiólokációs rendszerek, a pilóta nélküli légijárművek, a műholdas távközlési berendezések, melyek rendszerben állnak a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg állományában. Fenghui altábornagy nem közölte az új haditechnikai eszközök konkrét elnevezését, azonban kiemelte azt a tényt, hogy minden eszköz a „Készült Kínában" márkamegjelölést viseli.

A tábornok, aki egyébként a Pekingi Katonai Körzet parancsnoka elmondta, hogy az új fegyverek megjelenése a kínai hadsereg átalakulásának szerves része. Korábban a Népi Felszabadítási Hadsereg fő ereje az emberi tényező volt, ma már egyre jelentősebb szerep jut a technológiának, ami lehetővé teszi a kínai katonák részvételét modern hadműveletekben.

A tervek szerint az október elsejei parádén Peking utcáin és a város feletti légtérben a kínai hadsereg 56 ezrede fogja képviseltetni magát, amely az 56 etnikai csoportot szimbolizálja

1595891436
„ahogyan a szocializmus útján masíroznak a kínai sajátosságokkal és szolidaritással".

14 ezred gyalog masírozik végig a Chanan sugárúton, további 30 ezred kerekes technikán teszi meg az utat, míg 12 repülőegység a város felett fog átrepülni. A tíz évvel ezelőtti parádéhoz képest kevesebb ember és technikai eszköz fog felvonulni, azonban több csúcstechnikát képviselő haditechnikai eszközt és különleges egységet láthatnak az érdeklődők.

A parádé főpróbája szeptember 6-án zajlott le, amelyről fotók is kiszivárogtak. A fotók elemzése során szakértők olyan véleményre jutottak, hogy Pekingnek az utóbbi időben sikerült a fegyverek és egyéb haditechnikai eszközök új arzenálját kifejlesztenie.

Szakértők véleménye szerint látható lesz a Dong Feng 31A típusú interkontinentális rakéták indítására szolgáló mobil rendszer, a Dong Hai 10 típusú szárnyasrakéta, amelynek alapja az orosz X-55, új pilóta nélküli légijárművek, gyalogsági harcjárművek, 155 mm-es önjáró tarackok, valamint a Type-99G típusú harckocsik, amelyek a kínai haderő fő típusát képviselik.

1595891436