Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres terrorelhárítási gyakorlat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 18. 10:24

Sikeres terrorelhárítási gyakorlatot hajtottak végre az ország légterében, majd a debreceni repülőtéren a rendőrség, a magyar honvédség, a tűzoltóság és a mentők kijelölt egységei csütörtökön – közölte Túri András, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára a gyakorlatot követően a debreceni repülőtéren.

A gyakorlat keretében a résztvevők számos feladatot hajtottak végre egységes irányítással, magas színvonalon – mondta a minisztériumi vezető.
Samu István rendőr vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatója hozzátette: a légi közlekedési védelmi gyakorlat elsődleges célja annak gyakorlása volt, hogyan lehet erőszakmentesen, túsztárgyalással megoldani egy konfliktushelyzetet, s abban milyen feladatai vannak a különféle egységeknek. Reális helyzetet szimuláltak, a résztvevők több feladatot nem ismertek, így váratlan helyzeteket kellett megoldaniuk – mondta a tábornok.

1595891435
A gyakorlat során egy, a magyar légtérben a kijelölt útvonalától eltért, alacsonyan szálló, a toronnyal nem kommunikáló utasszállító repülőt kényszerítettek leszállásra a honvédség elfogó vadászgépei, majd megkezdődtek a tárgyalások a feltételezett túszejtőkkel, végül a kommandósok elfogták a terroristákat – mondta az akciót irányító Fekete Csaba rendőr ezredes, hajdú-bihari főkapitány.
A részletekről szólva közölte: a feltételezés szerint egy, a Magyar Köztársaság ellenőrzött légterében bejelentett repülési terv alapján közlekedő polgári utasszállító repülőgép letért az engedélyezett útvonalról Pécstől délre, Maráza község légterében és északkeleti irányban folytatta a repülést.
Az ismertté vált adatok alapján nem volt kizárható, hogy a repülőgépet terroristák kerítették hatalmukba.

1595891435
A Magyar Honvédség légierejének vadászgépe az utasszállítót – miután az követte az utasításait – a debreceni nemzetközi repülőtéren földre kényszerítette. A kapcsolat felvétele során a gépet eltérítő terrorista bebörtönzött társa szabadon bocsátását és repülőgéppel történő szabad elvonulást követelt.
A gyakorlat – amelyben összesen kétszázan vettek részt – a rendőrség terrorelhárító szolgálatának beavatkozásával fejeződött be – tette hozzá az ezredes.

Samu István vezérőrnagy az MTI érdeklődésére elmondta: lehetőség szerint 1-2 évente rendeznek hasonló légi terrorelhárítási gyakorlatot mindig más-más hazai repülőtéren, s arra meghívják a repülőterek üzemeltetőit, vezetőit is.

Fotó: Debrecen TV