Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek 2018 kihívásaira

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. március 26. 6:40

Idén is Kecskeméten tartották éves szakmai felkészülésüket, és vettek részt fizikai állapotfelmérésen a katonai testnevelők. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság által szervezett háromnapos módszertani felkészítést dr. Eleki Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség főtestnevelője vezette. Munkáját kollégája, Geist József őrnagy segítette.  

1599183962
Elfogadva az MH Egészségügyi Központ parancsnokának meghívását, ismét a Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetében (MH EK RAVGYI) tartották éves kiképző, illetve továbbképző módszertani foglalkozásukat a Magyar Honvédség katonai testnevelői. Háromnapos tanácskozásukon értékelték az elmúlt évben végzett munkát, és pontosították 2018 feladatait.

A megkérdezett testnevelők egybehangzó véleménye szerint a kecskeméti intézet azért is kiváló helyszíne ezeknek az éves gyakorlati és elméleti felkészítéseknek, mert itt tartalmas szakmai megbeszélésekre nyílik lehetőség az egészségügy területén dolgozó szakemberekkel. A két szakterület célja ugyanis közös: a katonák fizikai állóképességének, harcképességének a fenntartása és fejlesztése.

1599183962
Az éves szakmai konferencia résztvevőit dr. Lengyel Attila ezredes, intézetvezető főorvos képviseletében dr. Szabó Sándor ezredes, a Magyar Honvédség repülő-főszakorvosa köszöntötte, majd – mintegy „ráhangolódásként" a szakmai tanácskozásra – a résztvevők fizikai állapotfelmérése következett. A felmérés a testnevelőknek különösebb kihívást természetesen nem jelentett, hiszen egy hónappal ezelőtt például valamennyien teljesítették a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) megalakulásának 70.évfordulójához kapcsolódó CISM Day Run futás távját is.

A nap hátralévő részében az elmúlt évben végzett munkát értékelték. Ennek keretében megbeszélték többek közt a hazai és nemzetközi katonai bajnokságok, versenyek, szabadidős sportrendezvények tapasztalatait, valamint dr. Juhász Zsolt alezredes, programvezető tájékoztatót tartott a Honvéd Testalkati programról is.

1599183963
Másnap a testnevelők meglátogatták az MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist, ahol Minkó Ottó alezredes, kiképzési főnök vezetésével megismerkedhettek többek közt a bázis történetével, hagyományival és az alakulat rendeltetésével. Kálló Sándor alezredes, a Puma harcászati repülőgépszázad parancsnoka pedig a hajózóállománnyal szemben támasztott különleges követelményekről tartott előadást, majd a nap zárásaként a 2018. év katonai testneveléssel, sporttal kapcsolatos feladatait pontosították.

A harmadik napon a sportorvostannal és a sportélettannal kapcsolatos szakmai konferencián vettek részt. Előadásokat hallgattak meg többek közt a terheléses vizsgálatokról, a stressz és elhízás élettani hátteréről az életmód, valamint a táplálkozás összefüggéseiről, az alkalmasságvizsgálatok és a fizikai állapotfelmérések tapasztalatairól. Az előadásokat dr. Kuti Norbert o. alezredes, dr. Németh Lajos ny. orvos alezredes, Országné Faragó Éva alezredes és Bagó András őrnagy tartották.

1599183963
Dr. Eleki Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség főtestnevelője a háromnapos közös munka tapasztalatait összegezve elmondta: kollégái felkészültek 2018 kihívásaira. Idén két nemzetközi verseny szervezésében és lebonyolításában kell majd aktívan részt venniük: augusztusban a 42. katonai ejtőernyős-világbajnokságot, szeptemberben pedig a 46. katonai öttusa-világbajnokságot rendezik ugyanis hazánkban. A tavalyi évhez képest az alakulatok testnevelőire az Erzsébet- és a honvédelmi táborok programjainak előkészítésében és levezetésében is több feladat hárul majd. A katonai sportversenyeket pedig a lehetőségekhez mérten még nyitottabbá kell tenni a civil érdeklődők részére. A honvédelmi nevelésnek ugyanis az egyik legkiválóbb színtere a sport. Az olyan versenyek, amelyeken érdekes, élményszerű programok is várják a fiatalokat, akik így bizonyos mértékben a Magyar Honvédséggel, a katonák szolgálati feladataival, a laktanyák, a kiképzési bázisok napi életével is megismerkedhetnek.

Fotó: a szerző felvételei