Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az idei év sem lesz könnyebb

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. március 25. 19:36

Feladatokban zsúfolt, sikeres évet tudhatnak maguk mögött az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. A kecskeméti alakulatnál tartott évértékelő és feladatszabó értekezleten Bozóki János ezredes, az alakulat parancsnoka foglalta össze 2017 szakmai tapasztalatait, s határozta meg a 2018-ra vonatkozó elvárásait.

1599183959
Évértékelő és feladatszabó értekezletet tartottak a Magyar Honvédség egyetlen olyan katonai szervezeténél, amely megfelelő jogosultságokkal és képességekkel rendelkezik a repülőtechnikai eszközökön történő középszintű időszakos ellenőrzések, karbantartások és modernizációs feladatok elvégzésére. A kecskeméti javítóüzem március 20-i állománygyűlésén részt vett Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, Csinga Mihály ezredes, az MH Logisztikai Központ parancsnokhelyettese, Szilveszter László alezredes, a Honvéd Vezérkar kiemelt főtisztje, dr. Jónás János alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis megbízott törzsfőnöke és Sári Zsolt törzszászlós, az MH Logisztikai Központ vezénylőzászlósa.

1599183959
Az elmúlt évben elvégzett munka eredményességét összefoglalva Bozóki János ezredes, a javítóüzem parancsnoka elmondta: a rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználásával az alakulat az alaprendeltetéséből adódó feladatait maradéktalanul végrehajtotta. A már meglévő képességeiket megőrizték, néhány területen pedig új képességekre is szert tettek. Kiemelten hangsúlyos feladatnak tekintették a repülő-műszaki állomány felkészítését a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósulása során a harci, szállító és kiképző repülőeszközök karbantartási és időszakos munkáiban való részvételre, az An-26 szállító repülőgépek üzemképességének biztosítását, valamint a Mi-17-es és Mi-24-es helikopterek ipari nagyjavításra szállításának előkészítését és javítási feladatait. Továbbra is aktív szerepet vállaltak a Nyitott Égbolt feladatokkal kapcsolatos repülő-műszaki biztosítási munkákban. Folytatták az akkreditált kalibráló- és vizsgálólaboratóriumok működtetését, azok képességeinek továbbfejlesztését, tevékenységi köreik bővítését. Folyamatosan végezték a Magyar Honvédség mérésügyi kiszolgálását az éves terv, valamint a terven felül igények alapján.

1599183959
Az idei év feladatainak sorában Bozóki ezredes első helyen a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program végrehajtásában való aktív, hatékony közreműködést jelölte meg. Az üzem főmérnöke vezette munkacsoportnak meghatározta: készüljenek fel a légi járművek fejlesztésével megjelenő repülőtechnikai eszközök karbantartásához, üzemben tartásukhoz szükséges ismeretek elsajátítására. Fordítsanak kiemelt figyelmet az eddig megszerzett képességek fenntartására, illetve bővítésükre.

1599183960
A parancsnokhelyettes vezetésével dolgozó kollektívától pedig elvárja, hogy biztosítsák az üzem integrált minőségirányítási rendszere új ISO 9001 szabvány és AQAP 2110 NATO normatív dokumentum szerinti követelményekre történő áttérését. Folytassák a felkészülést az EDA-ajánlások alapján az EMAR-145 szerinti karbantartó szervezeti státusz megszerzésére. Ez legyen az első lépése a Magyar Honvédségben rendszeresített légi járművek karbantartását, javítását biztosító háttérszervezet kialakításának. Biztosítsák az alakulat kalibrálólaboratóriuma és a vizsgálólaboratórium minőségirányítási rendszerének szabályzókban rögzített működését.

1599183960
Az elmúlt évben és az idén végrehajtott jelentős mértékű illetményemelések várható eredményeként Bozóki ezredes a szakemberhiány csökkenését reméli. Ugyanakkor az alakulat személyügyi főnökének meghatározta: munkatársaival továbbra is fordítsanak kiemelt figyelmet a szakember-utánpótlás biztosításával kapcsolatos toborzási szakfeladatok hatékony végrehajtására. Tekintsék kiemelt feladatuknak az aktív katonák és közalkalmazottak megtartását.

Az MH Légijármű Javítóüzem elmúlt évi munkáját az MH Logisztikai Központ parancsnoka a február 20-án megtartott értékelő-feladatszabó értekezletén összességében megfelelő szintűre értékelte.

1599183960
Fotó: a szerző felvételei és archív