Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horgászsikerek a szolnoki helikopter bázison

Szöveg: Singer Éva, Tószegi Zoltán |  2013. október 9. 20:30

A nyári horgászidény alatt több jelentős horgászsikert ünnepelhettek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Nagy Benedek őrnagy, a Hadműveleti központ váltásparancsnoka többek között európai- és világversenyeken ért el szép eredményeket.

Június 29-30-án Szerbiában, Újvidéken rendezték meg a Finomszerelékes Horgász Európa Bajnokságot, melyen a Magyar Halfogó Válogatott tagjaként Nagy Benedek őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Hadműveleti központ tisztje a dobogó harmadik helyére állhatott. A hajózható Duna-Tisza Csatornán épp akkor vonult le az árvíz, így a horgászoknak nem volt könnyű dolga. A tréningen még a vízben ülve próbáltak halakat fogni, a verseny idejére pedig már a visszavonulóban lévő Dunán igyekeztek a horogra akasztani a halakat. A folyamatosan változó pályát a szeszélyes időjárás is nehezítette. A verseny végére azért csak megteltek a hálók kárászokkal, küszökkel, keszegekkel, kisebb gébekkel. A hat fős magyar csapat a 25-ből a harmadik helyet szerezte meg, mindössze két ponttal lemaradva az első helyezett belga csapattól.

1595961093

Másfél hónappal később újabb versenyen bizonyított a szolnoki versenyhorgász. Augusztus 15-18. között a Velencei-tavon, a sokorói evezős pályán rendezték meg a Finomszerelékes Országos Egyéni Döntőt. A 4 fordulós verseny elődöntője május elején volt Balatonújlakon, a Mária-csatornán, ahonnan a legjobbak jutottak tovább az országos döntőbe. A négy napos versenyen napi egy, négy órás fordulón kellett bizonyítaniuk a horgászoknak. A siker titka a különféle technikák és botok kombinálásában rejlett. Váltogatták a rakós botot, a küszöző botot, és a match botot. Az eredmény mintegy 45 kilónyi dévérkeszeg és küsz lett. Ezzel a teljesítménnyel Nagy Benedek őrnagy országos egyéni bajnok lett finomszerelékes (könnyűúszós) kategóriában. A trófeát immár második alkalommal vitte haza: 2007-ben ugyanitt nyerte el első ízben.

Az év legmagasabb rangú versenyét Lengyelországban, Varsó mellett rendezték meg szeptember 14-15-én. A LX. Nemzetek Világbajnokságán az ötfős magyar csapat 35 ország versenyzőivel mérte össze tudását édesvízi finomszerelékes  horgászatban. Magyar szempontból igen nehéz műfajról van szó, mivel a hazai adottságok kevésbé teszik lehetővé ennek a technikának a nemzetközi szintű begyakorlását. Nagy Benedek őrnagy 180 versenyző között elért 30. helyezésével második legjobb magyarként húzóembere volt a csapatnak, mely tisztes helytállással a 8. helyet szerezte meg.

1595961093

A szolnoki válogatott horgász összességében igen sikeres évet zárt, hiszen a hét kiemelt verseny eredményeiből összeállított ranglista alapján ő 2013 legeredményesebb magyar versenyzője. A lengyelországi versennyel a nemzetközi szezon véget ért; ebben az évben már csak úgynevezett levezető versenyek várnak rá. Mint elmondta, teljes leállásról ezután sem lehet szó. A téli időszakot meghívásos események és emlékversenyek töltik ki, Karácsony környékén pedig a család és a barátok ünnepi étkezési igényeinek is illik megfelelni. A készségek ilyenkor sem kophatnak meg, hiszen a jó idő beköszöntével indul az új szezon, mely remélhetőleg az ideihez hasonló sikereket hoz.

Fotó: Szarka László