Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sporttörténelem gyaloglásban, középdöntőben a kajak-kenusaink

Két magyar katonasportoló képviselte hazánkat először a maratoni gyalogló váltóban

Szöveg: honvedelem.hu/MTI | Fotó: MTI/Kovács Tamás, MTI/Czeglédi Zsolt |  2024. augusztus 7. 17:55

Párizs utcáin rendezték meg először az olimpiák történetében a maratoni távú gyalogló váltóversenyt, melyen a Récsei Rita és Venyercsán Bence szakaszvezetők alkotta magyar kettős – kvalifikációs eredményét felülmúlva – a 21. helyen végzett. A vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán Adolf Balázs és Fejes Dániel tizedesek reményfutamra kényszerültek, de továbbjutottak, a középdöntőbe közvetlenül, futamgyőzelemmel bejutó Varga Ádám tizedeshez hasonlóan.

2024.08.07_Párizs_recsei_venyercsan_montazs

A gyalogló vegyes váltóban a maratoni távot kellett teljesíteni oly módon, hogy előbb a férfi gyalogló megy valamivel több mint 10 kilométert, majd következik a női versenyző, aztán még egyszer váltják egymást.

Az MH Sportszázad két szakaszvezetője, Venyercsán Bence és Récsei Rita alkotta magyar páros 3:05:18 órás eredménnyel ért célba. Venyercsán Bence 45:33 perc alatt teljesítette az első szakaszt és a 19. helyen váltotta Récsei Ritát. Ő 1:32:00 óránál adta vissza a képzeletbeli stafétabotot Venyercsánnak, aki a második részt gyorsabban, 42:07 perc alatt tette meg. A célba Récsei szakaszvezető a 21. helyre hozta be csapatunkat.

2024.08.07_Párizs_Varga Ádám a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének előfutamában

A vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán délelőtt három katonasportolónk volt érdekelt. Közülük Varga Ádám tizedes futamgyőzelemmel jutott tovább közvetlenül a középfutamba K-1 1000 méteren.

„Az egyik célom az volt, hogy az első kettőben legyek, a másik, amit magamnak állítottam föl, hogy megnyerjem mindenképpen a futamot. Egy jobb középfutam érdekében is, meg amiatt is, hogy összemérjem a német Jakob Thordsennel a tudásomat, aki szerintem Fernando Pimenta és Kopasz Bálint után a legnagyobb ellenfelem lesz, remélhetőleg a döntőben szombaton. Láttam, hogy elfáradt, bár ez nekem is elég kemény futam volt” – értékelt az MH Sportszázad 24 éves kajakozója, Varga Ádám tizedes.

A K-1 1000 méter középfutamát és döntőjét szombaton rendezik.

2024.08.07_Párizs_Fejes Dániel a férfi kenu egyesek 1000 méteres versenyének előfutamában

A két kenus tizedes, Adolf Balázs és Fejes Dániel is a délutáni reményfutamából harcolta ki a folytatás lehetőségét. Azok, akik szerda délelőtt nem tudtak első pályájukon, az előfutamban az első kettő között végezni, kora délután javíthattak. A három reményfutamban ugyancsak az első két hely ért folytatást.

A 24 éves Fejes Dániel tizedes – aki három éve, Tokióban párosban 11. volt – az első előfutamban evezett az után, hogy negyedik hellyel kezdett. Ezúttal jól felépített taktikával magabiztosan győzött úgy, hogy a hajrában simán elment a sokáig vezető kubai Jose Ramon Pelier Cordova mellett.

2024.08.07_Párizs_Adolf Balázs a férfi kenu egyesek 1000 méteres versenyének előfutamában_MTI Kovács Tamás

A hosszabb távokon négyszeres világbajnok, ebben a számban Tokióban 15., a játékokat követő 2021-es vb-n bronzérmes Adolf Balázs a délelőtti evezése során harmadik lett, ezért kellett délután újra kenuba térdelnie.

A reményfutamban harmadik volt 250, majd 500 méternél is, de aztán a riválisai lelassultak, Adolf Balázs pedig a mindkettőjük mellett simán elment, és úgy is nagy fölénnyel nyert, hogy a végén már erősen visszavett a tempóból.

A középfutamokat és a finálét pénteken rendezik majd a két sportszázados versenyző részvételével.