Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sűrű hetet hozott az afgán újév

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. március 30. 6:17

Ismét mozgalmas hét áll az afganisztáni magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) mögött: a Baghlanban szolgáló katonák segítettek biztosítani az afgán újévet ünneplő zarándokok menetét, tanszereket osztottak egy általános iskolában, megemlékeztek az ejtőernyősök fegyvernemi napjáról, valamint illusztris vendéget fogadtak a táborban.

Az idei Now-Ruz (Újév) köszöntése több százezer zarándokkal zajlott március második felében Baghlan tartományban. A Mazar-e-Sharifben álló Kék Mecset hagyományosan tömegek zarándokhelye. A Pol-e-Khomri magyar tábor a Kabul – Mazar-e-Sharif közötti főúton található. AZ MH PRT felelősségi körzetében fekvő főút biztosítása alapvetően az Afgán Biztonsági Erők (ANSF), és más kormányzati erők feladata.
Az MH PRT támogatta az afgán hivatalos szerveket munkájukban: velük közösen hajtott végre járőrfeladatokat, segítséget nyújtott ideiglenes ellenőrző-áteresztő pontok létesítésében. Ezeken a pontokon az afgán hadsereg katonái a magyar kontingens által biztosított Hesco-bástyákat, szögesdrótot, sátrakat is használták. A biztosítási feladatok tervezése, koordinálása, a Tartományi Műveleti Koordinációs Központ (OCC-P) feladata volt, melyben az MH PRT hadműveleti összekötő tisztjei aktívan vettek részt.

1595899236
 

1918. március 23-án Vitéz Boksay Antal hadnagy hajtotta végre az első sikeres magyar katonai ejtőernyős ugrást. Erre a napra emlékeztek az MH PRT katonái. A megemlékezés során dr. Boldizsár Gábor ezredes az MH PRT parancsnoka emlékeztette a hősök tiszteletére emelt emlékműnél összegyűlteket, hogy az ejtőernyőzés a múltban is a bátrak „sportjának" számított, és annak számít ma is.
Boksay Antal mellett olyan történelmi személyiségek, majdani ejtőernyős katonák példamutatására emlékeztetett, mint v. Bertalan Árpád, aki az olasz fronton, 1917 őszén rendkívüli bátorságának köszönhetően ejtett több száz hadifoglyot és zsákmányolt tüzérségi eszközöket. Az ő nevéhez fűződik a későbbi magyar ejtőernyőzés szervezetszerű megteremtése.
Szólt a kor hadviselését akkor még jellemző lovagiasságról, és mint eme lovagiasság egyik megtestesítőjéről emlékezett meg a szolnoki helikopterbázis névadójáról, Ittebei Kiss József hadnagyról.
A megemlékezés végén Pintér Mihály ezredes, protestáns tábori lelkész az emlékhelyen gyújtott gyertyáknál kérte Isten áldását az ejtőernyősökre, a magyar katonákra és küldetésükre, bármerre is szolgáljanak a világban.

Március 25-én az MH PRT tanszereket osztott a jadidi járásban, Shar-i-Khona településén. A 300 tanszercsomagot az általános iskola vezetője vette át. A kiosztást a CIMIC-csoport tervezte meg, és összekötő csoportja a biztosító alegységekkel közösen bonyolította le. A tartomány egész területén kulcsfontosságú az oktatási intézményekhez és magához az oktatáshoz kapcsolódó projektek megvalósítása.
A településen több mint ezer gyermek taníttatásához nyújt segítséget a magyar kontingens tanszeradománya. A leginkább rászoruló gyerekek füzetekkel, tollakkal, ceruzákkal, kifestőkkel és iskolatáskával kezdhetik a tanulást, hogy pár év múlva saját kezükbe vehessék hazájuk építését.

1595899236
 

Március 25-én Michael R. Regner vezérőrnagyot a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnökének hadműveleti helyettesét (IJC DCOS OPS), valamint Frank Leidenberger dandártábornokot az ISAF Északi Regionális Parancsnokság (RCN) parancsnokát fogadta a magyar táborban dr. Boldizsár Gábor az MH PRT parancsnoka.

A magas rangú katonai vezetők az MH PRT felelősségi területén folyó afgán műveletek egyeztetésére érkeztek Baghlan tartományba. A delegáció a magyar táborból továbbindult a tárgyalások helyszínére: a baghlani rendőrkapitányságra. A megbeszélésen jelen volt Murrat tábornok, az Afgán 209. hadtest parancsnoka, és Patang tábornok az északi körzet rendőrfőnöke is.

Az MH PRT-nek a tartomány újjáépítésén, fejlesztési projektek tervezésén túl érdeke a biztonsági helyzet megszilárdítása is, hiszen az általa megvalósított beruházások csak élhető, biztonságos környezetben lesznek igazán hasznára az afgán embereknek.