Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Letörte a gránát gyújtószerkezetét a kisfiú

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 29. 15:04

A 12. héten, azaz március 22–28. között 102 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül huszonhat esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 283 bejelentést kaptak.

Március 22-én a főváros XVII. kerületéből kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy az Orgoványi szőlő úton, a Ferihegyi repülőtér kerítésétől mindössze kétszáz méterre, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezeteket találtak. A területen egy illegális motocrosspályát bontottak el éppen, amikor a veszélyes szerkezetek előkerültek. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr a terület átvizsgálása során két darab, 85 milliméteres, szovjet gyártmányú légvédelmi repeszgránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Szintén ezen a napon a Bükki Nemzeti Parkban is akadt dolguk a tűzszerészeknek, hiszen bejelentést kaptak, hogy az egyik kijelölt turistaút közelében világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Komjáti Krisztián törzsőrmester vezetésével kiküldött járőr a megjelölt helyszínen egy TMI–42 típusú, német gyártmányú, harckocsi elleni aknát talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

A Fejér megyei Pákozdról március 24-én kapták a bejelentést a tűzszerészek, miszerint közvetlenül a helyi Tüzép-telep mellett, földmunkálatok közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítettek meg.

1595899236
 

Március 25-én Miskolcról érkezett a jelzés a Magyar Honvédség tűzszerészeihez, hogy a Harsányi úton, egy lakóházak közötti nyitott telken, földmunkálatok közben robbanószerkezetet találtak. A 75 milliméteres srapnel gránátot a Fazekas Judit zászlós vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon Biharnagybajomra is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel egy Kossuth utcai nyitott építkezésen, épületbontás közben lőszerek kerültek elő. A tűzszerész járőr – Fazekas Judit zászlós vezetésével – összesen 18 darab 7,62 milliméteres, illetve három darab 9 milliméteres világháborús lőszert semmisített meg.

Óriási szerencséje volt annak a kisfiúnak, aki a Veszprém megyei Porva határában talált március 25-én egy világháborús robbanószerkezetet. A fiúcska – mit sem sejtve a halálos veszélyről – a 105 milliméteres, német gyártmányú kommulatív gránát gyújtószerkezetet egész egyszerűen letörte és hazavitte. A gránátot egyébként később mások is megtalálták és értesítették a tűzszerészeket. A gyújtószerkezet nélküli veszélyes szerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette járőr semmisítette meg. Később a kisfiú megijedt, s szüleinek bevallotta, hogy mit is csinált. A gyújtót egy másik tűzszerész járőr megtalálta a lakásban, s a központi gyűjtőbe szállította. A gyereknek óriási szerencséje volt, hiszen – mint azt a tűzszerészek megállapították – a gránát könnyen fel is robbanhatott volna a kezében.

Március 27-én Sárosdról is kaptak egy bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a helyi szeméttelepen egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A magyar gyártmányú, 105 milliméteres rombológránátot a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.