Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenőrizték a Boszniában szolgálók fegyverzetét

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. március 30. 6:29

A Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések (CSBM) 1999. évi Bécsi Dokumentumának előírásai alapján az MH Műveleti Központ és a francia ellenőrzési központ (UFV – Unité Française de Vérification) szakértőiből álló háromfős csoport értékelő látogatást hajtott végre a Bosznia-Hercegovina területén található 5. lövész (gyalog) dandárnál.

A Tuzlához közel eső Dubravéban, a korábbi „Eagle Base"-en települt dandárparancsnokságon az értékelő csoport részletes tájékoztatást kapott az alakulatról. A jelentés után – ami az összes szükséges információt tartalmazta – a csoportnak lehetősége volt a főbb fegyverrendszerek megtekintésére a dandár két alárendelt zászlóaljánál (tüzér zászlóalj Zepce, 1. lövész (gyalogos) zászlóalj Zenica). Az értékelő csoportnak csupán 12 óra áll a rendelkezésére a látogatás végrehajtására, így emiatt, valamint az alárendeltek közötti nagy távolságok és az erős havazás miatt nem volt lehetőség az összes alárendelt meglátogatására.

A végső értékelésnél a magyar csoport vezetője nagy megelégedéssel állapította meg, hogy a Bosnyák Fegyveres Erők 5. lövész (gyalog) dandárja jól felkészült a látogatásra, a csoport részletes válaszokat kapott a kérdéseire, az ellenőrök szabadon beszélgethettek az állomány képviselőivel és megtekinthették a főbb fegyverrendszereket, így Bosznia és Hercegovina teljesítette az 1999. évi Bécsi Dokumentumban foglalt kötelességeit. Az értékelő látogatás a Dokumentum szellemében (bizalom- és biztonságerősítés) zajlott le.