Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva: még egy robbanószerkezetet találtak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 30. 6:34

A moszkvai Park Kulturi metróállomáson – ahol a két hétfő reggeli merénylet egyike történt – az egyik öngyilkos merénylő testén találtak egy fel nem robbant pokolgépet: robbanószerrel megtöltött, gyújtással felszerelt övet, amilyet az öngyilkos merénylők használnak. A világ vezetői egységesen elítélték a 38 halálos áldozatot követelő akciókat.

A halálos áldozatok száma délutánra 38-ra emelkedett, sérülésekkel 68 személyt szállítottak kórházba.

A halálos áldozatok családjainak a kormány és a fővárosi önkormányzat által nyújtandó segély mintegy egymillió rubelt – körülbelül 6,5 millió forintot – tesz ki. Az érintett két metróvonal egyikén teljesen, a másikon részben beindult a forgalom moszkvai idő szerint délután 17 óra körül.

A feltételezett két sahidka – öngyilkos merénylő nő – maradványait megtalálták, egyikükről közölték, hogy “kaukázusi küllemű", fekete hajú, barna szemű, 18-20 éves lányról van szó. A két női test maradványait elküldték szakértői vizsgálatokra.

Ezen kívül a rendvédelmi szervek a merénylettel kapcsolatban köröznek két “szláv külsejű" asszonyt, akik a metróban elhelyezett kamerák felvételeinek tanúsága szerint a sahidkákat kísérték, valamint egy férfit. Mindhárom személy számítógépes portréját kiosztották a rendőrök között, de azt nem közölték, hogy miért körözik a férfit.

1595899237
Az Eho Moszkvi rádió a Roszbalt hírügynökséget idézve arról számolt be, hogy vasárnap egy asszony telefonon jelezte a moszkvai rendőrségnek: robbanás következhet be a metróban. A telefonáló a Konykovo állomáson hallotta néhány “kaukázusi személy", köztük fiatal nők beszélgetését, s ebből arra következtetett, hogy azon az állomáson terveznek merényletet. A rendőrség az állomást alaposan átvizsgálta, de semmit nem talált.

Az oroszországi muzulmánok szellemi vezetői, a muftik tanácsa elítélte a
merényleteket és nyilatkozatban hangsúlyozta: a Korán semmilyen alapot
nem ad a terrorizmusra, muzulmán ember nem lehet terrorista, terrorista
nem lehet muzulmán.

Obama segítséget ajánlott

Barack Obama amerikai elnök személyesen hívta fel Dmitrij Medvegyev
orosz
elnököt, hogy részvétét fejezze ki a moszkvai metrórobbantásokkal
kapcsolatban és felajánlja az Egyesült Államok segítségét.
Obama közölte: Washington kész együttműködni
azok kézre kerítésében és megbüntetésében, akik “az
embertelen terrortámadásokat" végrehajtották. A Fehér Ház korábban közleményben ítélte el a merényleteket, az afganisztáni villámlátogatásról éppen hazaérkezett Obama részvéttáviratot küldött Moszkvába. A dokumentum szerint “az amerikai nép együtt áll Oroszország népével az erőszakos szélsőségességgel és a gyalázatos terrortámadásokkal szemben".
“Ezek állatok, akármi is volt az indítékuk, amit tettek, az bűncselekmény bármilyen törvény és erkölcsi mérce alapján" – idézte az egyik támadás helyszínére, a Lubjanka állomásra látogató orosz elnököt az amerikai média a 38 halottat követelő támadások kapcsán.
Hillary Clinton külügyminiszter korábbi közleményében úgy foglalt állást: az ártatlan polgári lakosok elleni brutális moszkvai támadások újfent arra emlékeztetnek, hogy a terrorizmus mindenhol fenyegetést jelent a békeszerető emberekre, és rendületlen eltökéltséggel kell fellépni ellene.

Semmivel nem igazolható bűncselekménynek minősítette, és élesen elítélte a moszkvai metróban elkövetett terrortámadást az ENSZ Biztonsági Tanácsa.
Néhány órával azután, hogy kettős öngyilkos merénylet következtében 38 ember vesztette életét, több mint hatvan pedig megsebesült, a Biztonsági Tanács a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető egyik legnagyobb veszélynek nevezte a terrorizmust.
A testület megerősítette, hogy elszántan küzd a terrorizmus megjelenésének minden formája ellen, rámutatva, hogy minden terrorcselekményt igazolhatatlan bűncselekménynek tekint, legyen azoknak bármi az oka, bárhol, bárki, bármikor is kövesse el.
Előzőleg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kemény szavakkal ítélte el a moszkvai merényleteket, és kijelentette, bízik abban, hogy az orosz hatóságok bíróság elé állítják ennek a “gyalázatos terrorista támadásnak" az elkövetőit.

1595899238
A NATO, az Európai Unió, valamint az Európa Tanács vezetői is nyilatkozatban ítélték el a moszkvai merényleteket.
Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szervezet főtitkára hangsúlyozta, hogy az ilyen terrortámadásokat semmi sem igazolhatja. Rasmussen részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.
A NATO – hangsúlyozta – továbbra is elkötelezett amellett, hogy együttműködjön Oroszországgal a nemzetközi terrorizmus elleni harcban.
Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke azt emelte ki, hogy a polgári személyek ellen elkövetett terrorcselekményeket semmivel sem lehet mentegetni. Buzek az EP nevében minden lehetséges támogatást felajánlott az orosz hatóságoknak a vizsgálathoz és a felelősök bíróság elé állításához.
José Manuel Barroso, az EU legfőbb végrehajtó testületének, az Európai Bizottságnak az elnöke úgy fogalmazott: nem engedhető meg, hogy az erőszak kerekedjen felül a szabadságon és a demokrácián. Az EU határozottan az orosz hatóságok mellett áll a terrorizmus minden formája elleni küzdelemben – tette hozzá.
Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén legmélyebb együttérzéséről biztosította az áldozatok családjait és az orosz népet.

Thorbjorn Jagland, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorcselekmények elkövetői véletlenszerűen választják ki áldozataikat, de végül is a közös szabadságot veszik célba. Ilyen formán a moszkvai támadások “valamennyiünk ellen irányulnak" – állapította meg.
Az Európai Unió elnöki teendőit jelenleg ellátó Spanyolország kormányfője, José Luis Rodríguez Zapatero részvéttáviratában azt írta, hogy Spanyolország maga is évek óta küzd a “terrorista barbársággal".
Megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot a Törökországban tartózkodó Angela Merkel kancellár, aki részvétét nyilvánította az orosz államfőnek. A kormány álláspontját ismertetve Guido Westerwelle külügyminiszter az ártatlan polgári személyek elleni támadásokat iszonytatónak nevezte, hangsúlyozva, hogy azok semmivel sem igazolhatók. A miniszter Németország szolidaritásáról biztosította Oroszországot, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Westerwelle reményét fejezte ki, hogy a tetteseket hamarosan kézre kerítik.
Nicolas Sarkozy francia államfő “gyáva és becstelen" tettnek nevezte a támadást, míg külügyminisztere, Bernard Kouchner Párizs teljes szolidaritásáról biztosította Oroszországot és reményét fejezte ki, hogy az orosz hatóságok mindent megtesznek a “barbár tettek" elkövetőinek felkutatása és bíróság elé állítása érdekében. Hozzátette, hogy hamarosan személyesen is támogatásáról biztosítja orosz kollégáját, mivel este kezdődik a G8-csoport külügyminisztereinek kétnapos találkozója a kanadai Gatineau-ban.

Globális egyetértés a merényletek elítélését illetően

Élesen elítélte Lech Kaczynski lengyel államfő a merényletet. Szolidaritásáról biztosította Dmitrij Medvegyev orosz elnököt és barbár tettnek minősítette a robbantásokat. Közölte, hogy Lengyelország szolidaritásáról szeretné biztosítani az orosz népet, és támogatja a terrorizmus felszámolását célzó intézkedéseket. Kaczynski szerint a moszkvai merényletek megerősítik, hogy szükség van az együttműködésre egy széles terroristaellenes koalíció keretein belül az egész nemzetközi közösség érdekében.
Jan Fischer cseh kormányfő “a gyűlölet elítélendő tettének" nevezte a merényletet. Dalia Grybauskaite litván államelnök is döbbenetének adott hangot, Urmas Paet észt külügyminiszter pedig azt hangsúlyozta, hogy “semmi sem igazolja" a robbantásokat.
Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter orosz kollégájának, Szergej Lavrovnak küldött részvéttáviratában azt emelte ki, hogy “egyetlen ország sem élvez védettséget a szélsőségesek támadásaival szemben" és “a terrorizmus elleni küzdelem globális küldetés".
Elítélte a merényletet Bassár el-Aszad szír elnök is, aki szerint “fontos, hogy szilárd elvek szülessenek, amelyek alapján fel kell venni a harcot a terrorizmus bármely formája ellen, bárhol is üsse fel a fejét".

Táviratban fejezte ki részvétét Bajnai Gordon miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek a hétfői moszkvai metrórobbantások áldozatai miatt, hangsúlyozva, hogy Magyarország határozottan elítéli a merényleteket. A kormányfő kifejezte Magyarország elkötelezettségét a terrorizmus elleni nemzetközi összefogás és együttműködés mellet.
Megdöbbenését fejezte ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt (Fidesz) a duma külügyi bizottsága elnökének, Konsztantyin Koszacsovnak küldött levelében “gyáva terrortámadásnak" nevezte a történteket. Németh Zsolt a magyar demokratikus közvélemény nevében biztosította kollégáját arról, hogy Magyarország szolidáris az orosz néppel és az áldozatok hozzátartozóival.