Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sűrű nap a lőtéren

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2022. február 16. 13:09

Valóságos fegyverkavalkád gyűlt össze a hajdúhadházi gyakorló- és lőtéren február 15-én, kedden. Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, valamint a kiképzésüket az alakulatnál folytató Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) katonái közös lőkiképzésen adtak számot megszerzett tudásukról.

_SNJ3552

Javában zajlik a felderítő szakharcászati kiképzés azon önkéntes katonai szolgálatot vállaló fiatalok számára, akik a két hónapos alapkiképzésüket követően a debreceni ezrednél kívánták folytatni további szakfelkészítésüket. A novemberben kezdődött négy hónapos továbbképzés fontos és a kiképzendők által várva várt pontjai a szakalap és békeműveleti lőgyakorlatok voltak, magyarán: az éleslövészet. Bár természetesen nem először adódott alkalmuk a különböző lőfeladatok teljesítésére, érthető módon mindenki számára ez az egyik legizgalmasabb foglalkozás a kiképzés során. A közel harminc fős állományt a felderítő ezred különböző alegységeinek tagjai is kiegészítették, így mintegy ötven katona vette birtokba a hajdúhadházi lőteret.

_SNJ3349

A fegyverválasztékra panasz nem lehetett, hiszen olyan legendás típusok is „megszólaltak”, mint a tekintélyes 12,7 milliméteres kaliberű Gepárd és a 7,62 milliméteres Dragunov mesterlövész puskák, valamint a PKM géppuska, de a cseh licensz alapján gyártott CZ Bren fegyvercsaládot is alaposan próbára tehették a katonák. A Bren 2 gépkarabély és a P-09 maroklőfegyver mellett többen először ismerkedhettek meg a CZ Scorpion EVO 3 géppisztollyal is. Az igen széles skálán mozgó éleslövészeten így a legrövidebb lőtáv 5 méter, a leghosszabb pedig 300 méter volt.

_SNJ4151

Noha a lőfeladatokat teljesítő állomány felkészültségi szintje, jártassága eltérő, a lövészetvezetők mindenkire egyformán, nagy gondossággal figyeltek, akiknek szükségük volt a segítségükre, számíthattak a kiképzőikre.