Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadlábon a pakisztáni atombomba atyja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 29. 6:04

Szabad embernek nyilvánította a korábban gyakorlatilag házi őrizetre ítélt Abdul Kádir Hán pakisztáni atomtudóst a lahori táblabíróság. Kádir Hán 2004-ben egy televíziós nyilatkozatban beismerte, hogy nukleáris technológiát adott el Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának.

Később visszavonta nyilatkozatát. Pervez Musarraf akkori pakisztáni elnök megkegyelmezett neki, de gyakorlatilag azonnal házi őrizetbe helyezte.

A mostani bírósági döntés nyomán a 73 éves Kádir Hán lényegében szabad ember, de továbbra is szoros megfigyelés alatt tartják. Az atomtudós mostantól annyi időre elutazhat, amennyit előtte jelez a hatóságoknak, s már csak tájékoztatást kell adnia utazásairól. A korábbi megszorító intézkedésekkel szemben már nem kell engedélyt kérnie, ha valakivel találkozni óhajt – mondta el ügyvédje.

Egyelőre nem világos, hogy a mostani bírósági döntés nyomán az atomtudós iszlámábádi házától elvonulnak-e azok a biztonsági erők, amelyek korábban ott tartottak folyamatos őrszolgálatot. Kormányügynökök azonban továbbra is Kádir Hán nyomába szegődnek, ha az atomtudós elhagyja otthonát.

Kormányilletékes szerint félő, hogy nem ellenőrzött külföldi titkosszolgálatok vagy iszlám szélsőségesek elrabolják. Elemzők viszont azt gyanították, hogy a befolyásos katonai és hírszerzési ügynökségek azért korlátozták Hán mozgásszabadságát, mert attól tartottak, hogy esetleges nyilatkozataival őket is kapcsolatba hozhatja az atomtechnológiák múltbeli eladásával.

A tudóst hazájában sokan hősként tisztelik, mert az ő irányításával fejlesztették ki a pakisztáni atombombát.

Címkékgyakorlat