Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sértik a Patriotok az orosz-NATO alapszerződést?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 29. 6:03

Ha az amerikai Patriot-rakéták lengyelországi telepítése folyamatossá válik, az sértené az 1997-ben kötött NATO-orosz alapszerződést – jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes pénteken. A diplomata természetesnek mondta, hogy a Patriotok telepítése Moszkva aggodalmát váltja ki.

“Nem titkoljuk véleményünket, figyelmesen nyomon követjük az események alakulását" – mondta Grusko, hozzáfűzve: semmi nem indokolja azt, hogy Oroszország határainak a közelében amerikai rakétákat helyezzenek el.

Grusko emlékeztetett arra: az alapszerződésben foglaltak alapján a felek tartózkodnak attól, hogy állandó katonai erőt telepítsenek a másik területével határos térségekben, s emellett az észak-atlanti szövetség nem állít hadrendbe ilyen jellegű erőket új tagállamaiban.

Ezért Oroszország szándékai szerint együttműködik a NATO-val annak érdekében, hogy az alapszerződés betűjének érvényt szerezzenek, és a dokumentumot kötelező jellegű megállapodásnak tekintsék.

A héten egy Patriot-üteg érkezett – egyelőre átmeneti jelleggel és rakéták nélkül – az észak-lengyelországi Morag támaszpontra, amely mindössze ötven kilométerre fekszik az orosz Kalinyingrádi körzettől. A tervek szerint az üteg egy hónapig marad Lengyelországban, utána visszatér németországi állomáshelyére. A következő két évben negyedévenként harminc napig lesz lengyel területen, később a telepítése állandóvá válik.

CímkékNATOrakéta