Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szarajevóban megkezdődött a visszaszámlálás

Szöveg: Kálinger Roland százados |  2011. január 11. 15:21

Január 10-én a szarajevói Butmir táborban az MH EUFOR Kontingens hetedik váltása megtartotta a hagyományos medálparádét. Az ünnepélyes ceremónia jelzi, hogy már közel van a misszió vége, a váltás érkezése, az átadás-átvétel. Visszatekintve az elmúlt 185 napra kijelenthetjük, hogy a nehezén már túl vagyunk. Azonban a figyelem nem lankadhat, az utolsó pillanatig összpontosítani kell, mert a külszolgálat még tartogathat meglepetéseket.

Az ünnepség első beszédét, Gulyás Géza alezredes az hetedik váltás kontingensparancsnoka tartotta. Kiemelte:  meggyőződése, hogy a kontingens a rá bízott feladatokat magas színvonalon teljesítette. Mi sem igazolja ezt jobban, mint annak a minden szakterületre kiterjedő ellenőrzésnek a jegyzőkönyve, mely a kontingensről készült.

„Büszke vagyok, hogy önökkel szolgálhattam!" – fejezte be beszédét a parancsnok s adta át a szót dr. Tóth Lászlónak hazánk bosznia-hercegovinai  rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének, aki a fél év alatt jó kapcsolatot épített ki a kontingenssel. A nagykövet kiemelte Magyarország szerepvállalásának fontosságát a balkáni stabilitás, és a béke megteremtésében, majd kérte a katonákat, hogy ne csak a hétköznapok nehézségeire, de az ország természeti szépségeire, lakóinak kedvességére is emlékezzenek, ha majd már Magyarországon visszatekintenek a Bosznia-Hercegovinában töltött hat hónapra.

1595912443
Ezt követően Bernhard Bair vezérőrnagy, az EUFOR parancsnoka, Nagy Tibor dandártábornok, a misszió parancsnokhelyettese, Günter Giesa dandártábornok, az EUFOR törzsfőnöke, Bernd Rott alezredes, a Többnemzeti Zászlóalj (MNBN) parancsnoka, Gulyás Géza alezredes, valamint Paor József ezredes, és a nagykövet tűzte fel az ALTHEA medált a magyar békefenntartó katonák zubbonyára. 

A kitüntetést az EU zászlajának csillagai díszítenek, a szalag pedig a zászló színeit rejti magában. A medál hátoldalán, a „PRO PACE UNUM" latin felirat olvasható. „EGYÜTT A BÉKÉÉRT", ezzel a fordítással lehet legjobban visszaadni a misszió célját és feladatát.

Bernhard Bair vezérőrnagy ünnepi beszédében kiemelte, hogy a magyarok régóta résztvevői a balkáni békefenntartó műveleteknek, majd többször is megköszönte a támogatást és a munkát, amit a magyar kontingens végzett Bosznia-Hercegovinában.

Az ünnepség végén Gulyás Géza alezredes a kontingens érméjének átadásával köszönte meg azoknak, a más nemzetekhez tartozó katonáknak a munkáját, akik a napi élet során, a kötelező feladataikon túl segítették a magyar kontingens tevékenységét.

Az asztali áldás után, katonák a terített asztal mellett eleveníthették fel a fél év eseményeit, a szép és nehéz pillanatokat. A magyaros ízek nemcsak a kontingens tagjainak estek jól, de a vendégek is elismerően nyilatkoztak a lángosról, a fasírozottról, valamint a többi finomságról is.

 
1595912443
 
1595912444
 
1595912444
 
1595912444

 Fotó: Csete László zászlós