Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz német harckocsit rendelt Indonézia

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 25. 10:18

Száz darab Leopard típusú harckocsit rendelt Németországtól Indonézia – közölte augusztus 24-én, pénteken az indonéz védelmi minisztérium egyik szóvivője.

Hartind Asriner elmondta, hogy az üzletnek az indonéz parlament már zöld utat adott, a használt harckocsik beszerzési áráról viszont még folynak a tárgyalások. „Egy dolog biztos: a harckocsik nem drágák" – szögezte le a szóvivő. A német védelmi minisztérium annyit közölt, hogy az ügylettel kapcsolatban titkosan ülésező szövetségi biztonsági tanács még nem hozott döntést a katonai járművek eladásáról.

A német baloldal és a zöldek az Indonéziában tapasztalható emberi jogi helyzetre hivatkozva óva intették a kormányt a harckocsik értékesítésétől. Jakarta vélhetően az 1980-as években készült 2A4 típusú Leopard harckocsikra jelentette be igényét. A Jakarta Globe című indonéziai lap értesülése szerint a jakartai vezetés egy holland ajánlattal szemben részesítette előnyben a németet. Az újság beszámolt arról is, hogy egy német harckocsi ára 640 ezer és 1,2 millió euró között mozog, míg a hollandok 2 millió eurót kértek volna darabjáért. A jelentés szerint a Leopard harckocsik mellett más típusú katonai járművek is részét képeznék a tervezett megállapodásnak.

Angela Merkel német kancellár júliusban tett hivatalos látogatást Indonéziában, ahol Susilo Bambang Yudhoyono elnökkel egyebek mellett az említett üzletről is tárgyalt. A világ legnépesebb – 240 milliós – muszlim állama a közeljövőben szeretné hadseregét fejleszteni és saját hadiipar kiépítésére törekszik. Indonéziában a 2011 és 2014 közötti időszakra előirányzott védelmi kiadások nagysága eléri a 13 milliárd eurót.