Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százhetvennégy évvel később is a huszárok nyertek

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2022. szeptember 25. 21:55

A pákozd-pátka-sukorói csata tiszteletére szeptember 24-29 között rendezik meg a XIII. Honvédfesztivált, amelynek részeként szeptember 25-én, vasárnap - a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség fennállása harmincadik évfordulójának megünneplése mellett - csatabemutatót is tartottak. A jubileum alkalmából megrendezett ökumenikus istentiszteleten Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes mondott beszédet.

3

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött a XIII. Honvédfesztivál vasárnapi napja, a pákozdi Katonai Emlékparkban, amit a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából celebráltak. A misét megelőzően elmondott ünnepi köszöntőjében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes úgy fogalmazott: a szövetség hagyományőrző munkája és szolgálata példaértékű. „Általuk sok ezer, az ország különböző pontjaiban élő és szolgáló huszárt sikerült összekapcsolni. Nagyszabású bemutatóik alkalmával az ország számos pontján megismertették az emberekkel a magyarság dicsőséges múltját és bátorságát” – hangsúlyozta.

6

Az emlékpark csataterén idén is felelevenítették a Jellasics horvát bán csapatai felett 174 évvel ezelőtt aratott dicső, magyar győzelmet. „1848-ban a gyalogság volt a legfontosabb erő Pákozdon, hiszen területet megtartani csak velük volt lehetséges. A másik fő fegyvernem a lovasság volt, ami az egyik legszebbnek számított, mivel akkoriban az uralkodói reprezentáció egyik eszköze volt a hadsereg. A tűzérség kapta feladatul a rohamok megállítását, ám ekkoriban ezt még elöltöltős fegyverekkel kellett megoldaniuk” - derült ki a bemutató előtt elhangzott ismertetőből.

15

A látványosra sikerült csatabemutatón hanghatásból sem volt hiány. Az ágyúk hatalmas robajjal dördültek el, külön fokozta a hangulatot, amikor a mezőn pirotechnikai eszközök robbantak. A nézők megtapasztalhatták, milyen lehetett az, amikor célba ért egy ágyúgolyó.

A bemutatón - csak úgy, mint 174 évvel ezelőtt a pákozdi csatában - dicsőséges győzelmet arattak a magyar huszárok.