Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Székesfehérvár, a katonaváros

Szöveg: Marics Ildikó fhdgy. |  2009. november 10. 9:03

A székesfehérvári István király Általános Iskolában minden félévben témanapot tartanak. A mostani rendezvénynek a Székesfehérvár, a katonaváros címet adták: célja az volt, hogy a tanulók közelebb kerüljenek a honvédséghez, megismerkedjenek feladatrendszerükkel, erősítsék helyi identitástudatukat.

A témanapot több hónapos előkészítés előzte meg. Az osztályok szeptemberben különböző vállalásokat tettek, világháborús tárgyakból, missziós fényképekből, katonai rajzokból készítettek kiállításokat, de gyűjtöttek katonadalokat, valamint katonaköltők verseit is. A figyelem központjában természetesen a Fejér megyei csaták álltak.

Ezen a napon tematikus órákat

tartottak, korról, korra ismerkedhettek meg a gyerekek a katonák feladataival, fegyvereivel. A III. Béla Lovagrend látványos hagyományőrző előadást tartott, nagypapák II. világháborús emlékeiket mesélték el. Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái több helyszínen érdekes beszámolókat tartottak az afganisztáni missziókról, életkörülményekről. Természetesen nagy sikert aratott a hatástalanított fegyverbemutató is, ahol közelebbről is megtekinthették, sőt akár kézbe is foghatták az érdeklődők a fegyvereket, felpróbálhatták a repeszálló mellényeket.

Honvédelmi akadályversenyeken,

hétpróbán mérkőzhettek meg az osztályok, játszóházi foglalkozásokon katonafigurákat, pajzsokat készítettek. „Jó hazafinak lenni nehéz, de nem lehetetlen" című szónoki versenyt is hirdettek.
Amíg az iskolán belül az osztályok versengtek egymással, addig az udvaron felállított gulyáságyúban főtt az elmaradhatatlan katonaebéd.

Ünnepélyes keretek között került sor a „Katonai terem" átadására, amely az év többi napján is hozzájárul a hazafias neveléshez, helyi identitástudat erősítéséhez, valamint a pályaorientációhoz.

A tanulók rengeteg élménnyel gazdagodtak a nap folyamán, de emellett az sem elhanyagolható, hogy a hazaszeretet, mint fogalom kézzel foghatóbbá vált számukra.