Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar segítséggel épül a vízierőmű

Szöveg: Palotás Levente |  2009. november 10. 8:41

Fontos projekt indítása kapcsán látogattak az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) katonái a Banu járásban található Pulkah településre. A község életének nagy eseményére, egy új vízierőmű építésének megnyitó ünnepségére voltak hivatalosak. A Pol-e-Khumri-tól 120 km-re lévő faluban évek óta nagy gond a háztartások áramellátása.

Eddig egy mini vízerőmű termelt áramot a falunak, amely egyszerre körülbelül 10 család energiaigényét tudta fedezni, ezért folyamatosan rotálták a lakosság között az elektromossághoz jutási lehetőséget.

Most az újjáépítési csoport támogatásával egy új nagyobb kapacitású erőmű felépítése kezdődhet meg, amely több mint 200 család energiaszükségletét fogja fedezni.

A projekt, amelyet a Tartományi Újjáépítési Terv alapján választotta a megvalósítandó fejlesztései közé a magyar kontingens, várhatóan 2 hónapon belül elkészül, így a hosszú téli estéken már villanyfénynél tölthetik az időt a falu lakói.

Az alapkőletételen részt vettek a helyi vezetők, az építkezés kivitelezője, a súra vezető és a magyar fél képviseletében Vokla János alezredes, az MH PRT parancsnokhelyettese.

Először a népes tábor levonult a folyópartra, ahol elhelyezték a projekt megkezdését jelképező köveket és a hagyományoknak megfelelően átvágták a díszszalagot.

Ezt követően a helyiek megvendégelték a magyar katonákat és közös ebéden vitatták meg a falu mindennapi életével kapcsolatos kérdéseket és az aktuális közéleti helyzetet az afgán választások lezárulása kapcsán. A szívélyes vendéglátás és a tradicionális afgán ételek elfogyasztása után a magyar látogatók még megnézték a község vezetőinek kérésére egy következő projekt helyszínét. Ezután a katonák búcsút intettek vendéglátóiknak, és négy és fél órás utat megtéve visszatértek Camp Pannóniába.

1595893234
1595893235
 

CímkékPRT