Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Székesfehérvár sokat tett hazánk védelméért

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2024. január 23. 12:41

„Az ünnepnap jó lehetőséget teremt arra, hogy az egykori koronázóváros katonaváros jellegét is erősítsük a köztudatban” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen, a Vörösmarty Színházban, január 22-én, hétfőn. A rendezvényen részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

Cser-Palkovics András kiemelte, hogy Székesfehérvár, mint katonaváros, kiemelkedő erőfeszítéseket tett hazánk védelme és szabadsága megőrzése érdekében. Hozzátette: az ezeréves múltra visszatekintő település igen gazdag kulturális felhozatala azért is példaértékű, mert az elmúlt esztendők jelentős kihívások elé állították az alkotóembereket, művészeti közösségeket.

A gálaünnepség fénypontjaként a Vörösmarty Színház társulata a magyar líra elmúlt hat évszázadának ismert és kevésbé ismert költeményeiből adott elő műsort. A rendezvényen átadták a Pro Cultura Albae Regiae elnevezésű díjat, ami annak a személynek, közösségnek vagy együttesnek adományozható, aki vagy amely kiemelkedő tevékenységével gazdagította a város kulturális életét. Az elismerést a fennállásának huszonötödik évfordulóját ünneplő Fehérvári Kézművesek Egyesülete képviseletében Szenczi Jánosné, a szervezet elnöke vette át.

A magyar kultúra napját, amely 2022 óta hivatalos állami emléknap, 1989 óta január 22-én ünnepeljük arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című, a köztudatban Himnuszként ismert, később államhimnusszá vált költeményét a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szatmárcsekén található kúriájában.

Címkékkultúra