Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szélsőségesek halála Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 4. 18:11

Három pilóta nélküli amerikai repülőgép rakétatámadásokat hajtott végre szerdán Pakisztán északnyugati részén: az akciókban tizenhárom szélsőséges meghalt – mondták el pakisztáni hírszerzők.

Az első támadást egy jármű ellen intézték Mirámsáh körzetében. Öt felkelő halt meg, valamennyien üzbég állampolgárok voltak. A második rakétacsapás egy házat és egy autót ért, négy felkelő halálát okozva Mir Ali település közelében. Nem sokkal később további négy szélsőséges harcos vesztette életét egy újabb rakétatámadásban Dattakhel városban.

Novemberben már második alkalommal mértek csapást az amerikaiak az Afganisztánnal határos észak-vazirisztáni törzsi területeken rejtőző pakisztáni tálibok ellen. Őket azzal vádolják, hogy a határon átkelve Afganisztánban támadják az amerikai erőket.

Októberben több mint 20 amerikai rakétatámadást regisztráltak a térségben. Washington nem szokta elismerni, hogy ő felelős a műveletekért, és rendszerint azt sem árulja el, kik voltak a célpontok.

Iszlámábád nyilvánosan is elítélte a dróntámadásokat, és sürgette az Egyesült Államokat: adja át a szükséges technológiát, hogy a jövőben a pakisztáni hadsereg vezényelhesse le ezeket az akciókat.