Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szeméthegyek csodálatos természeti környezetben

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. április 26. 14:00

Koszovóban az egyik legnagyobb probléma a töménytelen mennyiségű szemét, amely szétdobálva hever mindenfelé az országban. A csodálatos természeti értékekkel megáldott államban a tudatos környezetvédelemre való nevelés elengedhetetlenül fontos, hogy a lakosság ne pusztítsa el saját jövőjét.

Az MH KFOR Kontingens CIMIC csoportja felismerve annak szükségességét, hogy a szemét komoly és egyre fenyegetőbb problémát jelent Koszovó szerte, saját felelősségi területén, Gjakove/Djakovica járásban környezetvédelmi projektbe kezdett. A járás kommunális igazgatójával, Teuta Haxhiu asszonnyal egyeztetve, összesen 95 db szemetest adott át három helyszínen.
A projekt befejezésére két általános iskolában – Meje-Dobrosh, Ramoc – és egy falu központjában – Meje – került sor. Előbbi két helyszín megválasztása nem volt véletlen, a szemetesek átadását a szervezők összekötötték egy szemétgyűjtési akcióval is, aminek keretében a diákok a környező utak mentén gyűjtötték össze az eldobált hulladékot.

1595900741

Az átadáson Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka is megjelent, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem közös ügyünk. Az is közös célunk, hogy megvédjük Földünket, hatékonyan használjuk fel annak erőforrásait, ezzel biztosítva az eljövendő nemzedékek boldogságát és egészséges éltét. A parancsnok kiemelte, hogy a tudatos életre nevelést – amelynek elválaszthatatlan része a környezet megóvása – egészen kicsi korban kell kezdeni, hogy a felnövekvő nemzedéknek már ez a világszemlélet legyen a természetes és ezt adja tovább utódainak.

Teuta Haxhiu, Gjakove/Djakovica járás kommunális igazgatója válaszában azt mondta, hogy a mindenfelé eldobált szemét a terület egyik nagy tragédiája. A jelenlegi helyzet megoldására gyökeres változásokra van szükség, a koszovói emberek fejében kell rendet rakni, hogy érezzék a felelősséget saját környezetük iránt. A koszovói társadalom, mint Európa szerves része, szeretné bizonyítani a többi országnak, hogy igenis képes arra, hogy hatékonyan megvédje környezetét, ezzel vonzó turisztikai célponttá téve az egyébként gyönyörű országot, amelynek bizonyos részei egészen alpesi hangulatot idéznek.
A járás vezetésének nevében az igazgató asszony megköszönte nem csak a mostani akciót, de mindazt a szerteágazó tevékenységet, amit a magyar kontingens végez a terület lakosságának, a jövő generációjának érdekében.

1595900741