Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Borbála meghallgatta a tüzérek fohászát

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Füzes Judith |  2023. december 5. 11:12

Hagyományaiknak megfelelően védőszentjük, Szent Borbála neve napján tartották a tüzérek napját december negyedikén, hétfőn, Tatán. Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályának ünnepi állománygyűlésén Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója és Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka méltatták a fegyvernem katonáit.

Somogyi Zoltán vezérőrnagy úgy fogalmazott, hogy Szent Borbála végre meghallgatta a tüzérek fohászát és elérkezett az a december negyedike, amikor a megemlékezés már nemcsak a múltról és a történelemről szól, hanem előtérbe kerül a jelen és a jövő is.

„Kevés olyan tüzérnapra emlékszem, amikor ennyi eredményt, fejlődést, előrelépést tudtunk volna felsorolni és ezzel együtt ilyen pozitív jövőképet felvázolni” – mondta. Hozzátette, hogy a szárazföldi haderőnem legnagyobb tűzerejével rendelkező fegyverneme méltán megérdemelt fejlesztést él meg. Kijelentette, hogy „a Panzerhaubitze 2000-esek beérkezésével végre előkerült a feledésbe merült önjáró kifejezés is. A tatai páncélosdandárnál alárendeltségében lévő tüzérosztály az elmúlt években nagy léptékű változáson ment keresztül.” Somogyi vezérőrnagy rámutatott arra is, hogy Tatán indult el az Embert a vasra! toborzókampány második fázisa, amelyben az önjáró tüzérségi eszközökre keresik a jelentkezőket. Hozzáfűzte, hogy a hódmezővásárhelyi tapasztalatokat feldolgozva, terv szerint 2024. február 12-13-án vonulnak majd be azok a fiatalok, akik a munkaerőpiachoz igazított, jelentősen megemelt illetménnyel kezdhetik meg az alapkiképzést, majd húsvét környékén pedig a szakkiképzést.

„A tűzalegységek felkészítéséhez így gyakorlatilag minden feltétel biztosított. Most már Önökön a sor. Készüljenek fel, készítsék elő az alapkiképzést. Fogadják a beérkező állományt, majd faragjanak belőlük katonát!” - szabta feladatul a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója.

_DSC0014

Miután felidézte a tüzérszakma elmúlt huszonöt évének viszontagságos múltját, Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka kiemelte, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal megtörtént a csoda.

Mint mondta: „láttuk, hogy a politikai és katonai vezetés ígérete valóra válik. A világ élvonalába tartozó, legmodernebbnek számító 24 darab önjáró PZH 2000-es tüzérlöveg hadrendbe állítása folyamatos.” Beszédében utalt arra is, hogy a Magyar Honvédség egyik legfontosabb feladata most, hogy ne csak haditechnikai eszközök, de katonák is érkezzenek a kötelékébe. Mindemellett a tüzérosztály tagjaira nem kisebb feladat vár, mint saját képességeinek kialakítása, fejlesztése, ami kapcsán Lőrincz dandártábornok kijelentette, hogy „az Önök munkája, jelentései, tapasztalatfeldolgozása és azok a javaslatok, amit megtesznek a szárazföldi parancsnokságnak, illetve a honvédség felsővezetésének, alapjaiban fogják meghatározni azokat az irányokat, amik a jövőben követendők. Jelen pillanatban minden egyes lövegirányzó, lövegparancsnok aktív építője a tüzérszakmai képességnek.”

Az ünnepi állománygyűlés elismerések – köztük az Év Tüzére cím, valamint a Borbála-kard – átadásával folytatódott és természetesen idén sem maradhatott el a tüzér honvéd tisztjelöltek avatása sem. A különleges ceremónia során a fegyvernem legújabb tagjai fogadalmat tettek, s hagyományosan felhajtották a gyújtókupakokba kimért tüzér rettenetest, avagy a tüzérek avatópálinkáját.