Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Miklós legendájából született meg a Mikulás

Szöveg: Szűcs László |  2021. december 6. 9:28

Magyarországon december 6-án érkezik, s krampuszaival együtt édességet, esetleg virgácsot rejt a gyermekek cipőjébe – attól függően, hogy ki hogyan viselkedett az elmúlt évben. A világ számos országában – de legfőképpen az angolszász területeken – pedig karácsonykor kel útra az Északi-sarkról, hogy kilenc repülő rénszarvasa – Ausztráliában nyolc fehér kenguruja - által vontatott szánjával egy éjszaka alatt körbe repülje a Földet, s mindenkinek ajándékot adjon.

Különleges ismertetőjele, hogy kissé pocakos, piros ruhát visel, s hófehér szakálla a mellét verdesi. Számos neve van, Magyarországon Mikulásnak, az Egyesült Államokban Santa Clausnak, Finnországban Joulupukkinak hívják. Ami azonban minden országban azonos, az kultuszának eredete: a mai idők jóságos figurája az ókorban élt Szent Miklós püspök életének történetéből és a hozzá kapcsolódó legendákból nőtte ki magát.

szent miklos 01

Miklós gazdag, keresztény családba született 270 körül Patarában. Isteni jelre választották Müra püspökévé, csodatettei miatt pedig már életében szentnek tartották. Viharba került hajót vezérelt a kikötőbe, megmentette városát az éhínségtől, feltámasztott három meggyilkolt iskolás gyermeket, három katonát pedig megmentett a halálos ítélet végrehajtásától. A legenda szerint „valamelyik nép föllázadt a római uralom ellen. A császár három főemberét, Nepotianust, Ursust és Apiliót küldte ellenük. Mikor az ellenszél miatt partra szálltak az Andriai-tenger melletti Myüra kikötőjében, Szent Miklós meghívta őket vendégségbe, mert el akarta érni, hogy hadi népüket tartsák vissza a rablástól, amit a vásárokban szoktak művelni. Míg Miklós a vendégekkel időzött, a helytartó, akit megvesztegettek, három ártatlan katonát le akart fejeztetni. Mikor a püspök ennek hírét vette, kérte a főembereket, hogy vele együtt siessenek oda. A vesztőhelyen már ott térdepeltek az elítélt katonák, szemük be volt kötve, és a hóhér fölemelte kardját, Miklóst megszállta a buzgóság, és bátran a hóhérra vetette magát, kardját kicsavarta a kezéből, és messzire hajította. Az ártatlanokat pedig eloldotta, és sértetlenül vitte magával. A helytartó palotájához sietett, s a bezárt kapukat erőnek erejével kinyittatta. A helytartó elébe ment, és üdvözölte. Köszönését megvetéssel fogadta a szent, és azt mondta: »Te Isten ellensége, te törvényszegő, milyen vakmerő vagy, hogy arcunkba merészelsz nézni, mikor oly roppant bűnt követtél el?« Nagyon megdorgálta, s miután az megbánta bűnét, a főemberek kérésére megbocsátott neki.”

szent miklos 02

Miklós 350 körül halt meg Mürában. Tisztelete a bizánci birodalomban már nagyon korán, a 6. században megkezdődött – ekkor emelt neki templomot Konstantinápolyban I. Justinianus császár. A 9. században pedig már Oroszország védelmezője volt a tatárok és minden más ellenséggel szemben. Ma már védőszentje a gyerekeknek, a családoknak, a fiatal lányoknak, a diákoknak, a tengeren járóknak, a molnároknak, a kenyérsütőknek, a szegényeknek és a raboknak. Oltalmát kérik a búcsújárók, a búzakereskedők, a csipkekötők, a csomagolók, a fűszerkereskedők, a gombkötők, a gyertyakészítők, a gyógyszerészek, a halászok, a hajósok, az igazságtalanul elítéltek, az illatszerészek, a kádárok, a lenkereskedők, a magkereskedők, a mészárosok, a molnárok, a posztósok, a széngyárosok, a szénhordók, a takácsok, a tanítók, a tengerészek, a tűzoltók, az utazók és a vászonkészítők.

A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyerekek által annyira várt Mikulás-ünnep is. Ennek kialakulása akkor kezdődött, amikor a kereszténység uralkodó vallás lett, és számos pogány ünnepet, szokást vett át. Ezek közé tartozott az északi népek, de leginkább a vikingek azon hagyománya, hogy a téli napforduló környékén megajándékozták egymást. Ez az egyházi ünnep, valamint Szent Miklós egyik legendája – miszerint a püspök egy alkalommal egy erszényi pénzt ajándékozott egyik szomszédjának, aki a nagy szegénység miatt nyilvánosházba akarta adni három lányát, ám így férjhez tudta adni őket – a 19. századi városokban már úgy kezdett el terjedni, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett, kitisztított cipőkbe édességekből és gyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án.

szent miklos 03

Magyarországon az 1900-as évek elején ez a nap, a falvakban és a városokban egyaránt hagyományosan a miklósolással telt, amikor álarcos fiatalok házról-házra jártak és ijesztgették az ott lakókat. Hosszú láncaikat csörgették, gyakran meg is verték vele a járókelőket, akik emiatt gyakran nem mertek kimozdulni otthonról. A „láncos Mikulás” még nem a ma ismert pirosruhás, kedves „bácsi” volt, hanem egy félelmetes, koromfekete arcú, láncot csörgető „rém”, aki egyszerre jutalmazott és büntetett. Ez a szokás vidéken egészen az 1970-es évekig fennmaradt.

Az ajándékosztogató, mindig mosolygós Mikulás a városokban jelent meg először a 19. század végén, valószínűleg a Miklós-napi szokásoktól függetlenül. Aztán a kipucolt és ablakokba kitett cipőkbe, csizmákba éjjel ajándékot rakó Mikulást egyre többször kötötték össze Szent Miklós személyével.

szent miklos 04