Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bakancslista

Szöveg: T.L főhadnagy | Fotó: Pápai Annamária, P. J. főtörzsőrmester |  2021. december 6. 8:03

Nagy utat tettünk meg a különleges erők kiképzéséről szóló átfogó cikksorozatunkkal, végére érve az olvasó valamennyire átláthatja a folyamatot. Természetesen minden titkot nem tártunk fel – nem is tehetjük – de talán képet adhattunk egy ilyen jellegű képzés nehézségeiről, kihívásairól.

Elmondható, hogy a legtöbb terhelést a jelöltek lába kapja.

1_nyitókép

Ha hinni lehet a szóbeszédnek, az akupunktúra is azért jött létre, hogy a kínai katonák menetelésben elfáradt lábait valami úton-módon rendbe hozzák. Látszik, hogy évszázadok, évezredek óta fontos a hadseregek lábának állapota, ezért szerintem egyik, ha nem a legfontosabb felszerelésünk, a bakancs. Főleg a magunkfajtának fontos ez, akik intenzív terheléssel élik a napjaikat, ezért nem mindegy miféle lábbelit koptatunk.

Aki kirándult már erdőben, vagy hosszabb városnéző sétára indult, igazat ad nekem.

Ha nagyon akarom, nincs különbség a civil és a katonai felhasználói igény között. Ha pedig nagyon akarom, akkor van.

Nézzük a hasonlóságokat. A lábat védeni kell az időjárás viszontagságaitól, esőtől, hidegtől, védenie kell a tereptől, legyen az sziklás felület vagy tüskés bozót. A talpnak elég szilárdnak kell lennie ahhoz, hogy hátizsákkal terhelve hosszú gyaloglások alatt se fáradjon el az ember talpizma. Valamint megfelelő recézéssel kell rendelkeznie a jó tapadás miatt. A klasszikus Vibram talp is azért jött létre még 1937-ben, mert az olasz Alpokban a feltaláló – Vitale Bramani – egy barátja a mélybe zuhant, miután szegecselt, bőrtalpú bakancsával megcsúszott a sziklán. A túrázó és a katona is hasonló környezetben mozog, ezért egyik számára sincs olyan bakancs, ami minden terepre, minden évszakban jó. Nem véletlen alakult ki ejtőernyős, „tankos”, pilóta, sivatagi, téli, átmeneti stb. formája ezeknek a lábbeliknek. Meglepő példa, a most rendszerben lévő Haix Nepal Pro nem a hátizsákos menetgyakorlaton, hanem a többórás alaki foglalkozáson kezdett nyomni a nap végére, olyan helyeken, mint előtte soha.

2_sok bakancs

Nézzük a különbségeket. A katonai bakancsok magas szárúak, a bokát jól körül ölelő konstrukciók, míg civilben előfordulnak boka alatti, félcipő jellegű túralábbelik is. Sőt, egyes profi túrázók terepfutó cipőt használnak gyaloglásaik során, hiszen turista utakon, kitaposott erdei ösvényeken járnak. A civil túracipők könnyűek, gyorsan száradnak, jól tartják a lábat. Természetesen a civilek nem úgy mennek el túrázni, hogy több tíz kiló nyomja a vállukat. A zsák nincs „agyig” pakolva lőszerrel, robbanóanyaggal, élelemmel, vízzel. Nem szorítja őket idő, nem űzi az ellenség, egyszóval a túracipő nincs akkora igénybevételnek kitéve, mint katonaemberek esetében. Magam is terepfutó cipőt használok a családi kirándulásokon.

Magától érthetődő különbség még az egységesítés, vagyis egyformán kell kinézni, hiszen a katona megjelenésével is tükrözi hovatartozását, a közös célt, közös akaratot. Nagyon kevés hadsereg, kormány engedheti meg magának, hogy minden méretből, minden szélességben rendszeresít bakancsot. Míg civilben a keskeny, széles, normál talpfelépítésű modellek között akár lábboltozat szerint is válogathatunk, addig a hadseregek igyekeznek egy átlagot „belőni”.


Ez mondjuk az állomány nagy részének kényelmes lesz, a maradék meg vagy megszokja, vagy nem…

Páran elég régóta vagyunk a rendszerben ahhoz, hogy emlékezzünk még arra, mikor a 68M, „csatos” bakancsban jártunk ejtőernyővel ugrani, lőtérre, gyakorlótérre harcászkodni. Tavasszal és ősszel jó volt, de nyáron beleizzadt a lábunk, télen kifagytunk belőle, a talpa idővel annyira csúszott, hogy a vizes füvön már nem tapadt. Karrierem első öt évét én is ebben töltöttem. Ha tíz kilométernél többet kellett menni, húszforintosnyi véraláfutások és vízhólyagok nélkül nem úsztam meg. Nem is tudom, hogy nem szakadt le benne a lábam?

3_68M bunker

Folytatjuk…

Kapcsolódó cikkek
Különleges_cikk (2)

„Piszkos” tizenkettő

2021. február 11. 7:19

különleges_bor_ötödik

Bravo, Charlie!

2021. február 23. 16:22

20210226-delta 01

Az életmentő Delták…

2021. március 1. 7:18

Echo 1

A híradó specialista

2021. március 8. 10:20

jtac2

JTAC: aki a 112 az operátoroknak

2021. március 16. 7:16

1 (1)

Mi vagyunk a csoport szeme…

2021. március 29. 8:25

1 (14)

Mi vagyunk a csoport szeme…

2021. április 6. 7:06

JCET 2019.

A komfortzónán túl

2021. július 21. 15:41

JCET 2019

A komfortzónán túl

2021. július 26. 7:26

kül_nyitó

Lopakodók / Harcra készülve

2021. október 29. 15:02