Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi vagyunk a csoport szeme…

1. rész

Szöveg: R. J. főtörzsőrmester | Fotó: P. J. főtörzsőrmester |  2021. március 29. 8:25

Nem kérdés, hogy a „fegyveres” beosztások nagy népszerűségnek örvendenek. Kevésbé titokzatosak, nem kell ahhoz hozzáértőnek lenni, hogy elképzeljük mi ezeknek a szakembereknek a feladata. Azoknak, akik a fegyverek vonzásában élnek, a mesterlövészeket sem kell bemutatni, és nem meglepő, hogy a különleges erőknek is vannak mesterlövészei. Míg a Bravok a csoport részeként dolgoznak, a mesterlövésznek más szerep jut. Lássuk, hogyan dolgozik együtt a többiekkel.

1 (5)

A mesterlövész nagyon sokféle formában tudja segíteni, támogatni az adott csoportot. Elsősorban célpontok felderítésére, megfigyelésére, megsemmisítésére alkalmazzák, de bizonyos körülmények között képesek ellenséges erők feltartóztatására, légicsapás, illetve tüzérségi tűz célpontjainak megjelölésére is.

A csoporttal való feladat végrehajtás nagy koncentrációt kíván, mivel egy adott területen minden csoportnak megvan a saját harceljárása, a mesterlövésznek pedig képesnek kell lennie tökéletesen együttműködni a végrehajtó alegységgel. Amennyiben felkérés érkezik egy csoporttól, a mesterlövészek a legtöbb esetben egy rejtett pozícióból kell biztosítsák a csoport tevékenységét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csakis csoportok támogatására használják őket, mivel akár önálló műveletekre is alkalmazhatók. Ebben az esetben olyan távolságból dolgoznak, rejtve, ahonnan szinte kizárt, hogy észrevegyék őket, viszont még mindig közel 100 % pontossággal lehet számolni.

1 (1)

A különleges műveleti mesterlövész katonák elsősorban olyan emberek, akik már rendelkeznek valamilyen specializációval, mielőtt jelentkeznek mesterlövész beosztásba. Készségszinten kell ismerniük a különleges műveleti taktikákat, technikákat, mivel – ahogyan a fentiekben írtam – csoportokkal kell együtt dolgozni sebészi pontossággal. Nem elég, ha csak jól lő az adott személy, egy komplett vizsgarendszeren kell sikeresen megfelelnie. Elméleti vizsgán az adott technikákból, ballisztikai számításokból kell tudást adni, a gyakorlati vizsgán pedig tereptanból és álcázásból mérettetik meg az állomány. A lövészeti felmérőn megvan egy adott pontszám, amit el kell érni ahhoz, hogy sikeres vizsgát tegyen az illető.

1 (8)

Egy teljes értékű mesterlövész speciális helyzetekre és helyzetekben is gyakorol. Számos képzés fókuszál például a beépített területen való alkalmazásra, vagy a meredek szöglövés eljárásainak oktatására. Ezek nagyon fontosak, mivel a mai harcok már javarészt beépített területen zajlanak, ami teljesen más harceljárást kíván, mint egy erdős területen való végrehajtás. A városban rövidülnek a távolságok, viszont gyorsabban kell mozogni és kiépíteni egy lőállást. A célfelderítés és maga a lövés leadása is sokkal gyorsabb: rövid ideig mutatkozik a cél és az is részben takarásban van.

Mindenki azt hiszi, hogy az a legjobb mesterlövész, aki a legpontosabban lő. Ez nem igaz! Ez egy nagyon összetett munka, ami nem csak a lövésből áll. Sőt, nagyon sokszor csak megfigyelni kell egy adott célt lövés nélkül. Mondhatom, hogy az a legjobb mesterlövész, aki mindenben tud hozni egy jó szintet – legyen akármilyen stresszhelyzetben. De ez bármelyik különleges műveleti beosztásra igaz. Legyen mindig motivált a katona, legyenek céljai az adott beosztásban, törekedjen mindig arra, hogy a maximumot hozza ki magából és a felszereléséből, illetve a kiképzésből. Én ezt úgy hívom, hogy magáénak kell éreznie a munkáját. Nagyon sokszor még szabadidőben is ezzel foglalkozik az ember. Folyamatosan figyelni kell a világban folyó harcok során alkalmazott harceljárásokat annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudjuk végrehajtani az adott feladatokat. Természetesen vannak teljesítménybeli különbségek az emberek között, de ez nagyon sokszor motiváló tud lenni. Állandóan versenyzünk egymással, aminek a velejárója a fejlődés, mivel a legtöbbünk jobb akar lenni a másiknál, jobb akar lenni saját magánál.

1 (2)

Folytatjuk...

Kapcsolódó cikkek
különlegesek (nyitó)

A különleges erőkről…

2021. január 27. 15:36

Pitbull (nyitó)

Kiválasztó

2021. február 3. 9:31

Különleges_cikk (2)

„Piszkos” tizenkettő

2021. február 11. 7:19

különleges_bor_ötödik

Bravo, Charlie!

2021. február 23. 16:22

20210226-delta 01

Az életmentő Delták…

2021. március 1. 7:18

Echo 1

A híradó specialista

2021. március 8. 10:20

jtac2

JTAC: aki a 112 az operátoroknak

2021. március 16. 7:16