Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentesen vizsgáztak a víztisztítók

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 19. 8:05

Nagy feladat várt a szentesi műszaki zászlóalj víztisztító századának katonáira november 14-15-én. CREVAL ellenőrzés formájában számot kellett adniuk tudásukról, és az esetleges műveleti területen történő alkalmazásra való felkészültségükről.

A CREVAL nem más, mint a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt, zászlóaljszintű szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszere.

A 2002. évi prágai NATO csúcstalálkozó képesség-felajánlásaként, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj víztisztító százada jövő év január elsejétől készen kell álljon arra, hogy akár napi 800 köbméter ivóvízet előállítson. Az alkalmazási készenlét elérése előtt azonban szükséges az ellenőrzés – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állományából kijelölt szakmai bizottság ezért hajtotta végre a CREVAL-t Szentesen. A kétnapos ellenőrzés során felmérték a századhoz tartozó, de a NATO Reagáló Erők (NRF) tizedik váltásába felajánlott, és saját felkészülését folytató víztisztító szakaszt is.
Az ellenőrzés a század, valamint a szakasz parancsnokának szóbeli jelentéseivel kezdődött.

A bizottság ezt követően górcső alá vette az okmányokat, majd a terepen folytatták a szemlét. Itt nemcsak a század gyakorlati képességeit, hanem a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár állományából biztosításra kijelölt lövész szakasz tudását is ellenőrizték.
A szentesi alakulatnál végrehajtott, eredményesen végződött CREVAL ellenőrzésre egyébként még februárban kezdődött meg a felkészülés.