Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia a Nyugat felé fordul?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. május 12. 8:44

Az első hivatalos részeredmények szerint Boris Tadic elnök uniópárti Demokrata Pártja vezet a vasárnapi szerbiai előre hozott parlamenti választásokon. A szavazóhelyiségek 33,91 százalékában leadott szavazatok feldolgozása után a Tadic pártja vezette Európai Szerbiáért pártszövetség a szavazatok 36,69 százalékát kapta.

Tomislav Nikolic nacionalista Szerb Radikális Pártja (SRS) a szavazatok 28,57 százalékát, Vojislav Kostunica leköszönő kormányfő Szerbia Demokrata Pártja és szövetségese, az Új Szerbia Pártja pedig a szavazatok 13,54 százalékát kapta.

Boris Tadic szerb elnök vasárnap este közölte: az Európa-barát erők győztek a Európai Unió ellen vagy mellett tartott népszavazásnak is tekintett parlamenti választásokon.

Lelkes párthívei előtt az államfő kijelentette, hogy a Koalíció az Európai Szerbiáért győzelmet ért el a Szerb Radikális Párttal folytatott szoros küzdelemben. Tadic “meggyőzőnek" nevezte a vasárnapi győzelmet, amely szerinte azt jelzi, hogy a szerb állampolgárok többsége az Európai Unióhoz való csatlakozást támogatja. Elemzők szerint Tadic pártszövetsége 103 képviselői helyre számíthat 250 fős törvényhozásban, Nikolic viszont a parlamentbe bejutott kisebb pártok támogatásával többséget hozhat létre.

A Vojislav Kostunica vezette Szerbia Demokrata Pártja és a Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt döntő szerepet játszhat az új kormány megalakításában.