Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veterán vagy királynő?

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 12. 8:26

Királynőkre ritkán lőnek, legalábbis napjainkban kevésbé fordul elő – inkább a mosolygás, integetés, fotózás jellemző. A Norfolkban április közepén megrendezett Nemzetközi Azalea Fesztivál királynője, Mariola Kasemier holland százados viszont került már az előbb említett helyzetbe, ugyanis hivatásos katona, és ráadásul még részt is vett a NATO által vezetett ISAF misszióban Afganisztánban.

Az elmúlt 55 év királynői leginkább hires személyiségek, diplomaták vagy azok leszármazottai voltak, egyikük sem volt aktív katonai szolgálatban.

Az évente megrendezésre kerülő fesztivál Norfolk városa és az itt lévő NATO Transzformációs Parancsnokság (NATO Allied Command Transformation) közös ünnepe számos eseménnyel, rendezvénnyel, látványossággal. A hagyományok szerint minden alkalommal más-más NATO országé a ‘főszerep’: idén Hollandia volt a kiemelt nemzet, így ők választották a királynőt, míg a többi 25 tagállam egy-egy hercegnővel képviseltette magát. A magyar hercegnő a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem biztonságpolitika szakos hallgatója, Ambrus Éva volt, aki éppen gyakornokként – egy nemzetközi pályázaton történt kiválasztását követően – a NATO fent említett parancsnokságán tölt három hónapot, így aztán elfogadva a megtisztelő feladatot, derekasan helytállt a magyar szinekben.

A rendezvénysorozat leglátványosabb és legnépszerűbb eseménye a “Nemzetek Parádéja" és az azt követő “NATO Fesztivál", ahol több ezer érdeklődő nézte végig az utcai felvonulást és látogatott el a sátrakba, ahol minden NATO tagállam bemutatkozott.
Egy-egy kamion nyitott platóján rendezkedtek be az egyes országok nemzeti szimbolumokkal, szinekkel, hercegnőkkel, és így vonultak végig Norfolk belvárosán. Ez alkalommal Kanada kapta a legszebb “platónak" járó megtisztelő címet, bár a választás korántsem volt könnyű. Magyarországot idén a Rubik Kocka jelenítette meg, ezzel is felhívva a figyelmet szellemi tőkénkre.
A magyar sátor is hagyományosan igen népszerű és látogatott volt, persze nem csak a gyulai kolbászos falatkák vonzották az érdeklődőket, hanem turisztikai kiadványaink és a Magyar Honvédséget népszerűsítő szóróajándékok is meglehetősen keresettek voltak. Jelenleg hatan szolgálnak Norfolkban a Magyar Honvédség szineiben, ebből hárman NATO beosztásban, ketten a Magyar Nemzeti Összekötő Képviseleten és egy tiszt az Amerikai Egyesített Parancsnokság összekötőjeként.

1595876143

A hét programjai között szerepelt még golfbajnokság, akadémiai szimpózium, diák fórum, divatbemutató, Tattoo Fesztivál (a legnagyobb és legnépszerűbb Amerikában), így korra, nemre, érdeklődésre tekintet nélkül mindenki talált magának elfoglaltságot, szórakozást az Azaleán.
A maroknyi Norfolkban szolgáló magyar csapat lehetőségeihez képest mindent megtett és ezután is megtesz azért, hogy méltán képviselhesse és mutathassa be a NATO tag Magyarországot az Észak-Amerika egyetlen NATO parancsnokságán szolgáló nemzetközi közösségnek és az itt élő lakosságnak.

Szöveg: Eperjesi Andrea