Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia hadiipara élvonalban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 8. 9:14

A szerb Haditechnikai Intézet (VTI) kulcsszerepet játszik az ország gazdasági fejlődésében és Szerbia egész ipara technológiai bázisának megerősítésében – mondta Dragan Sutanovic szerb védelmi miniszter az OTEH 2011 elnevezésű belgrádi nemzetközi tudományos-műszaki konferencián, amely október 6-án, csütörtökön kezdődött.

A kétnapos értekezletet, amelyen 15 ország katonai-haditechnikai szakemberei vesznek részt, a VTI szervezte meg, amely Szerbia “legnagyobb védelmi-kutatási és fejlesztési intézete".

Szerbia a katonai-védelmi eszközök gyártása tekintetében az egyik legnagyobb exportőr Délkelet-Európában, és mint Sutanovic sajtónyilatkozatában kijelentette, a “jövőben is az élvonalhoz szeretnének tartozni".

Elmondta, hogy a szerb hadiipar legösszetettebb terméke a Lasta névre keresztelt repülőgép, a legdrágább egyedi termékük pedig a 152 milliméteres Nora típusú tarack. A szerb hadiipar gyártási színvonaláról árulkodik a Bumbar rakétarendszer és a Szerbia által gyártott pilóta nélküli repülőgépek is.

A szerb védelmi miniszter szólt arról is, hogy algériai szakemberek továbbképzésében vesznek rész, bekapcsolódtak brit egyetemi kutatóintézet munkájába, a VTI laboratóriumi kapacitásai “folyamatosan nyitva állnak a török hadiipari szakemberek előtt", részt vesznek a NATO békepartnerségi programjában és az idén több kínai specialistát láttak vendégül, mint az elmúlt két évtizedben összesen".

Az értekezlet munkájában részt vesz Miloje Miletic tábornok, a szerb katonaság vezérkari főnöke is.

A tanácskozáson a következő témakörök szerepelnek napirenden: aerodinamika, a repülés dinamikája, légi járművek, fegyverzeti rendszerek, lőszerek, telekommunikációs és információs rendszerek, az orvostudomány a honvédelem szolgálatában. A nemzetközi szakmai konferencián kanadai, brit, ír, francia, olasz, svájci, cseh, orosz, ukrán, török, algériai, ausztrál, új-zélandi, szlovén, montenegrói és boszniai szakemberek vesznek részt.