Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbiában bujkálhat Mladic

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 14. 6:33

Nincs ok azt hinni, hogy Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai parancsnok Szerbia határain kívül lenne – mondta a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze csütörtökön Belgrádban szerb illetékesekkel folytatott tárgyalásai után. Tárgyaló partnereimnek ugyanez a benyomása – fűzte hozzá Serge Brammertz a Beta szerb hírügynökség jelentése szerint.

Kijelentette: “abszolút prioritás" a törvényszék körözési listáján szereplő “két szökevénynek", vagyis Mladicnak és Goran Hadzicnak, a horvátországi szerbek volt vezetőjének az elfogása. Ennek “nincs alternatívája" – mondta. Brammertz szerdán érkezett a szerb fővárosba, hogy tárgyaljon az itteni vezetőkkel, mielőtt elkészítené félévenként esedékes jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amelyben megállapítja, Szerbia milyen mértékben működik együtt az NT-vel. Ettől az értékeléstől függ Szerbia EU-integrációjának folytatása, nevezetesen, hogy az EU-tagországok megkezdik-e a Szerbia és az EU között két éve megköttetett, az EU-tagságra való felkészülést elősegítő stabilitási és társulási megállapodás (SAA) ratifikációját.

Brammertz csütörtökön három órán át tárgyalt szerb illetésekkel, találkozott Mirko Cvetkovic kormányfővel és Rasim Ljajiccsal, az NT-vel való együttműködésért felelős szerb tanács vezetőjével is. Mint a találkozók utáni sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt két évben – Radovan Karadzic elfogása óta – szerb tisztségviselők a vele folytatott megbeszéléseken derűlátók voltak Mladic elfogását illetően, de, mint mondta, ma már látszik, hogy alaptalan volt ez a derűlátás. Szerinte részletesen elemezni kell, miért nem történt meg a népirtással vádolt egykori boszniai szerb parancsnok elfogása. Megjegyezte, hogy a szerb szakszolgálatok 2008 nyara óta új értesülések és nyomok alapján dolgoznak, de meg kellene vizsgálniuk korábbi adatokat is, mert, mint fogalmazott, “van ok azt hinni", hogy korábban nem vizsgáltak meg minden nyomot megfelelően.

A főügyész a Beta értesülése szerint még ebben a hónapban benyújtja jelentését az ENSZ BT-nek.